UPDATE | 19 persoane au fost reținute pentru 72 de ore pentru trucare de licitații

  • 11 Aprilie 2017 13:16
0%
00:00:00
00:00:00

19 persoane au fost reținute astăzi, pentru 72 de ore, de către ofițerii Centrului Național Anticorupție într-un dosar de corupție. Este vorba despre mai mulți funcționari publici, dar și agenți economici, bănuiți că ar fi participat la trucarea unor licitații ce vizează proiecte investiționale în domeniul energetic.

Perchezițiile au început în dimineața zilei la Fondul pentru Eficiență Energetică, la Ministerul Economiei și în alte peste 60 de locații. Centrul Național Anticorupție anunță, într-un comunicat de presă, că printre persoanele reținute sunt trei primari, contabilul unei primării, cinci directori de gimnazii și un director-adjunct de liceu, precum și angajați și șefi de la nouă companii.

Suspecții sunt bănuiți de organizarea, prin coparticipare, a unor licitații dubioase, desfășurate în cadrul unor proiecte investiționale, pentru a favoriza anumiți agenți economici.

Potrivit informațiilor deținute de procurori și ofițerii de urmărire penală, reprezentanți ai conducerii Fondului pentru eficiență energetică ar fi acționat în complicitate cu agenți economici, reprezentanții unor autorități publice locale, consilieri locali și șefii unor instituții de învățământ în vederea organizării unor scheme prin care au fost redirecționate mijloace financiare, în proporții deosebit de mari, unor companii promovate de către persoanele implicate în această infracțiune.  Mai exact ar fi vorba despre licitațiile organizate pentru achiziționarea unor lucrări de eficientizare a consumului de energie, termoizolare, reparații și construcții capitale, în valoare de peste 28 de milioane de lei.

Pe marginea acestui caz au fost inițiate 12 cauze penale pentru corupere pasivă, trafic de influență, depășirea atribuțiilor de serviciu și abuz de putere. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele reținute riscă până la 15 ani de închisoare, cu amenzi și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pentru diferite perioade de timp.

Anterior, o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice arată că multe dintre firmele autorizate pentru efectuarea auditului energetic, fără de care nu poate fi obținută finanțare de la Fondul pentru Eficiență Energetică, sunt afiliate unor angajați ai Fondului sau ale unor instituții subordonate Ministerului Economiei. Totodată, cei mai mulți dintre banii Fondului au ajuns în localitățile în care sunt la conducere primari democrați.

Fondul pentru Eficiență Energetică a fost creat în anul 2012 și este subordonat Ministerului Economiei. Scopul Fondului este atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării și implementării proiectelor în domeniul eficienței energetice și al valorificării surselor de energie regenerabilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău