Unul dintre cei mai importanți autori români de filme documentare, Copel Moscu, invitatul special al Zilelor Filmului Românesc

  • 04 Octombrie 2018 11:38
Unul dintre cei mai importanți autori români de filme documentare, Copel Moscu, invitatul special al Zilelor Filmului Românesc

Unul dintre cei mai importanți autori români de filme documentare, Copel Moscu, este invitatul special al celei de-a patra ediții a evenimentului cinematografic Zilele Filmului Românesc (ZFR) la Chișinău, în cadrul cărui eveniment va fi adus și un omagiu marelui cineast Lucian Pintilie, prin proiecția filmului „Reconstituirea”.

În cadrul secțiunii Focus a ZFR vor putea fi descoperite câteva dintre cele mai subversive documentare de scurtmetraj realizate de Copel Moscu în anii `80 și interzise de cenzura comunistă: „Seraliștii” (1982), „Pe malul Ozanei” (1984), „Va veni o zi”. Spectatorii vor avea posibilitatea să vizioneze de asemenea și alte fime ale regizorului, realizate în străinătate, inclusiv ultima sa peliculă – documentarul „Comoara naiva” (2018),  ce relatează despre un pictor naiv care la 70 de ani vrea să devină student la Arte.

Copel Moscu este considerat unul dintre autorii marcanți ai Noului Val în documentarul românesc al anilor ’80, va susține un masterclass despre filmul documentar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP), deschis deopotrivă specialiștilor și cinefililor.

În cadrul secțiunii Retro, ZFR îi va aduce, de asemenea, un omagiu marelui cineast Lucian Pintilie, plecat dintre noi în luna mai la vârsta de 84 de ani, actor născut la Tarutino, în Basarabia, opera cinematografică a căruia  este considerată drept una din cele mai importante din estul Europei.

Spectatorii vor putea să vadă într-o proiecție specială capodopera sa, „Reconstituirea” (1971), votată de critici drept cel mai bun film românesc al tuturor timpurilor.

În secțiunea Filme noi, proiecția cărora va avea loc între 11 și 14 octombrie la Cinematograful ODEONdin Chișinău, vor putea fi văzute șapte dintre cele mai de succes lungmetraje românești recente, selectate la mari festivaluri internaționale -„Un pas în urma serafimilor”, de Daniel Sandu, „Un om la locul lui”, de Hadrian Marcu, documentarul „Fotbal infinit”, de Corneliu Porumboiu, ș.a.

Intrarea la toate proiecțiile este liberă, în limita locurilor disponibile.

ZFR Chișinău este un eveniment organizat de Asociația Cineaștilor Independenți ALTERNATIVE CINEMA din Republica Moldova și Casa de Producție ROVA FILM din România, cu susținerea mai multor parteneri - Centrul Național al Cinematografiei din România, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, Uniunea Cineaștilor din România, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova etc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău