Unul dintre artizanii programului nuclear nord-coreean a decedat luni, la 89 de ani

  • 04 Septembrie 2018 08:59
Unul dintre artizanii programului nuclear nord-coreean a decedat luni, la 89 de ani

Unul dintre veteranii nord-coreeni, sancționat pentru presupusul său rol în dezvoltarea programului nuclear și balistic al țării sale, a decedat, a anunțat marți agenția oficială a Coreei de Nord, preluată de AFP.

Potrivit KCNA, Ju Kyu Chang, "universitar și profesor", a murit luni, la vârsta de 89 de ani, de "pancitopenie", o patologie sangvină.

Ju a fost unul dintre "fiii cei mari ai revoluției, care a oferit o contribuție aparte întăririi capacităților de apărare ale țării", potrivit necrologului citat de agenție.

El a condus Ministerul Apărării, însărcinat cu dezvoltarea de arme nucleare și rachete balistice nord-coreene.

În 2013, el a devenit, la fel ca alții, ținta unor sancțiuni individuale adoptate de Departamentul american al Trezoreriei, pentru rolul lui în programul nuclear nord-coreean.

În 2009, el a supervizat, alături de liderul de atunci Kim Jong Il, lansarea rachetei Unha 2, a subliniat agenția sud-coreeană Yonhap. Ju Kyu Chang a jucat, de asemenea, un rol crucial în dezvoltarea a două rachete Unha 3, lansate în 2012, și s-a pensionat în 2015.

Coreea de Nord, țară săracă și izolată, a făcut o prioritate din programul său nuclear, înregistrând în ultimii ani progrese remarcabile. Phenianul a efectuat șase teste nucleare și și-a multiplicat lansările de rachete balistice intercontinentale (ICBM), din ce în ce mai reușite.

În 2017, Coreea de Nord a anunțat că a devenit stat nuclear deplin, capabil să monteze o ogivă nucleară viabilă pe un ICBM, pentru a atinge teritoriul continental al SUA. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău