Unul din suspecții în „cazul Skripal” - ofițer GRU decorat de Vladimir Putin (Presa)

  • 27 Septembrie 2018 15:02
Unul din suspecții în „cazul Skripal” - ofițer GRU decorat de Vladimir Putin (Presa)

Unul dintre suspecții căutați pentru atacul cu noviciok asupra fostului spion Serghei Skripal, cel care folosește identitatea "Ruslan Boșirov", ar fi UN OFIȚER GRU care a primit în 2014 cea mai înaltă distincție de stat în serviciul militar: erou al Federației Ruse, scrie Gândul.info care citează bellingcat.com.

Potrivit sursei citate, unul dintre asasinii căutați de serviciile britanice ar fi colonelul Anatolii Cepiga, care a activat în Brigada 14 Spețnaz, fiind decorat de Putin pentru eforturile de „menținere a păcii”. 

Ministrul britanic al Apărării Gavin Williamson a declarat că "adevărata identitate" a unuia dintre cei doi suspecți în cazul atacului neurotoxic din Salisbury a fost dezvăluită, confirmând relatările presei, potrivit cărora este vorba despre un colonel rus, relatează site-ul agenției Reuters.

"Adevărata identitate a unuia dintre suspecții din Salisbury s-a dovedit a fi un colonel rus. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care lucreză la acest caz", a declarat Williamson.

„Un site de jurnalism de investigație a publicat o anchetă în care susține că ar fi aflat identitatea reală a unuia dintre ofițerii de informații ruși suspectați de otrăvirea lui Serghei Skripal”, scrie prudent bbc.com. ”Grupul Bellingcat susține că suspectul cunoscut ca fiind Ruslan Boșirov este de fapt colonelul Anatoli Cepiga. Oficialii britanici nu au comentat. BBC înțelege că nu există nicio dispută în privința identificării. Anchetatorii britanici au spus că dl Boșirov era ofițer de informații rus”, mai notează agenția.

Anatolii Vladimirovici Cepiga, se mai arată în investigație, s-a născut la 5 mai 1979, în satul din Nikolaevka, în partea de est a țării, în apropierea graniței dintre Rusia și China. La vârsta de 18 ani, el s-a înscris la o școală militară la doar 40 de kilometri de la domiciliu, la una dintre forțele de pregătire a elitei din Rusia pentru comandanții marini și ofițerii Spețnaz.

”Anatolii Cepiga a absolvit cu onoruri Academia Far-Eastern Military Command în 2001. El a fost apoi desemnat pentru a servi în Brigada 14 Spețnaz din cel mai îndepărtat oraș rusesc din Khabarovsk, una dintre unitățile de elită Spețnaz sub comanda GRU. Unitatea Cepiga a jucat un rol-cheie în cel de-al doilea război din Cecenia și a fost de asemenea observată în apropierea frontierei ucrainene la sfârșitul anului 2014.

De-a lungul misiunii sale la Brigada 14 Spețnaz, colonelul Cepiga a fost trimis de trei ori în Cecenia. Operațiunile specifice în care a fost implicat nu sunt cunoscute; cu toate acestea, un site web din Orientul informează că a primit peste 20 de premii militare în cursul serviciului său.

vând în vedere gradul său actual de colonel, ca ofițer GRU care operează clandestin, este plauzibil că între timp a absolvit Academia Diplomatică Militară, cunoscută și sub denumirea de "conservatorul GRU", la Moscova.

În decembrie 2014, colonelul Cepiga a fost distins cu cea mai înaltă distincție de stat a Rusiei, erou al Federației Ruse. Acest premiu este acordat personal de către președintele Rusiei”, mai scrie bellingcat.com.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău