Unsprezece orașe termale din Europa, înscrise în Patrimoniul Mondial

  • 24 Iulie 2021 18:55
Unsprezece orașe termale din Europa, înscrise în Patrimoniul Mondial

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a recunoscut sâmbătă valoarea universală a unsprezece orașe care au fost embleme ale artei termale europene în vogă între începutul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XX-lea, informează France Presse.

Șapte țări au depus dosarul de nominalizare pentru unsprezece dintre orașele lor: Bad Ems, Baden-Baden, Bad Kissingen (Germania); Baden bei Wien (Austria); Spa (Belgia); Vichy (Franța); Montecatini Terme (Italia); City of Bath (Regatul Unit); Frantiskovy Lazne, Karlovy Vary, Marianske Lazne (Republica Cehă).

Comitetul pentru patrimoniu a recunoscut valoarea universală a acestor orașe care, deși "diferite... s-au dezvoltat în jurul izvoarelor minerale, care au fost catalizatorul unui model de organizare spațială dedicat funcțiilor curative, terapeutice, recreative și sociale".

Aceste "ape" au conferit acestor orașe caracterul lor, combinând activitățile terapeutice cu cele de agrement, într-un mediu compus din parcuri urbane și promenade populare printre cei veniți la tratamente termale, dar și teatre și săli de concerte, de exemplu. Aceștia au prezentat "un schimb important de idei inovatoare care au influențat dezvoltarea medicinei, a balneoterapiei și a activităților de agrement".

"Marile orașe termale din Europa sunt o mărturie excepțională a fenomenului balnear european, care își are rădăcinile în antichitate, dar care a atins apogeul între aproximativ 1700 și anii 1930", se arată în proiectul de Declarație a valorii universale, adoptat sâmbătă, în cadrul unei sesiuni transmise în direct.

Comitetul Patrimoniului Mondial se reunește online până la 31 iulie sub președinția lui Tian Xuejun, vice-ministrul chinez al educației și președintele Comisiei naționale chineze pentru UNESCO, la Fuzhou, China, pentru sesiunea sa anuală.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău