Universitatea Tehnică invită tinerii la nouă facultăți

  • 20 Iulie 2021 12:57
Universitatea Tehnică invită tinerii la nouă facultăți

Pe 19 iulie s-a dat startul admiterii la toate universitățile din R. Moldova, astfel viitorii studenți au o gamă largă de alegere între 29 de universități. Din cauza pandemiei, însă, studenții vor fi nevoiți să depună dosarele online. Oferte avantajoase sunt propuse de toate instituțiile, iar viitorii studenți sunt îndemnați să acceseze site-urile oficiale ale universităților.

Universitatea Tehnică invită tinerii la nouă facultăți, unde pot studia: informatica, electronica, telecomunicații, energetică, tehnologia alimentară, arhitectură, inginerie și transport, construcții, economie, business, textile. Totodată, instituția încearcă să propună și programe noi de studii, susține secretarul principal a comisiei de admitere a Universității Tehnice a Moldovei, Radu Melnic. Detalii despre oferta UTM, într-un interviu realizat de Dumitrița Purici.

Ce oferte are Universitatea Tehnică a Moldovei pentru viitorii studenți?

În fiecare an ne străduim să venim cu programe noi de studii. Anul acesta, venim cu cinci programe noi. Analizând piața și cerințele companiilor, avem două programe noi de studii la licență, prima fiind ingineria sistemelor energiei regenerabile, iar al doilea program este arhitectura peisajeră și amenajarea spațiilor verzi. Bineînțeles, aceasta este o problemă, atunci când plecăm peste hotare într-o țară europeană și vedem că orașul are un stil, același lucru am dori să fie și la noi în Republica Moldova. Adică orașele să aibă stilul lor.

De asemenea, am venit și cu trei programe noi la master, una din ele este energie și mediu, pentru cei care au făcut trei ani de studii, având posibilitatea să se reprofileze. Avem, de asemenea și un program foarte solicitat, cum ar fi inginer software, anul acesta fiind prima promoție la programul ingineria softului și la fel, venim cu un nou program la master, ca o continuitate.

De asemenea, pentru prima dată avem un nou program, pedagogia vocațională pentru inginerie și fabricație. Noi avem multe colegii, centre de excelență, unde se predau discipline din inginerie și fabricație și aici venim cu un program nou de master pentru perfecționarea acestor cadre didactice.

De ce ar alege un eventual student anume Universitatea Tehnică a Moldovei?

Universitatea Tehnică a Moldovei este cea mai cotată din Republica Moldova și are cele mai multe locuri bugetare, procentajul angajării per specialitate este cea mai mare pe republică. Specialitățile care vor fi învățate la UTM sunt cele mai plătite atât în Republica Moldova atât și în afara ei. Dacă e să luăm primele 12 specialități în ordine descrescătoare, la achitarea salariilor, 10 dintre aceste specialități se învață la Universitatea Tehnică a Moldovei.  UTM dispune de cele mai multe locuri bugetare. Profesiile de la universitate sunt regăsite și peste hotare, iar ceea ce ține de diplomele absolvenților sunt recunoscute peste hotare. UTM dispune de programe duble, ceea ce ar însemna că la înmatriculare, viitorul student poate fi înmatriculat și la noi dar și la una dintre universitățile partenere din străinătate. Noi, de obicei, avem colaborări cu Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Universitatea Politehnică de la București, Universitatea de la Cluj-Napoca, Universitatea Transilvania din Brașov și altele. Avem mai multe universități cu dublă diplomă, adică un an și jumătate se învață la UTM din Republica Moldova, iar următorul an studentul învață la una din universitățile enumerate, astfel, viitorul absolvent primește atât diploma Universității Tehnice din Moldova, cât și diploma universității din România. Tot ce trebuie să facă viitorii studenți este să specifice, în momentul depunerii actelor, că doresc o diplomă dublă. Diplomele UTM-ului sunt recunoscute peste hotare.

Pentru detalii suplimentare, viitorii studenți sunt îndemnați să acceseze site-ul oficial a universității, www.utm.md.

Procesul de admitere va dura până pe 30 iulie. Procedura de depunere a documentelor se va face online, pe site-ul oficial a fiecărei universități.

Pe data de 3 august va avea loc anunțarea rezultatelor intermediare, iar în intervalul  4 - 10 august va fi procesul de depunere a documentelor în original la instituția aleasă de către candidați.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău