Universitatea Tehnică găzduiește în aceste zile Târgul pentru agricultura viitorului

  • 06 Februarie 19:44
Universitatea Tehnică găzduiește în aceste zile Târgul pentru agricultura viitorului

Universitatea Tehnică găzduiește în aceste zile Târgul inovațiilor pentru agricultura viitorului. Sunt prezentate tehnologii inedite, cum ar fi utilaje, care pot fi monitorizate de la distanță, spre a facilita munca agricultorilor. Mulți dintre fermierii care au venit la târg ne-au mărturisit că deseori utilizează astfel de echipamente, pentru a-și putea îngriji culturile, scrie Jurnal.md

„Noi propunem acest echipament autopilot, care le permite agricultorilor să prelucreze și să facă toate lucrările necesare, atât ziua cât și noaptea. Doar la capăt mecanizatorul întoarce utilajul, în rest, pe câmp tractorul merge singur" , a relevat Sergiu Ciupac, reprezentant al companiei de tehnologii agricole.

Petru Copacinschi, specialist în digitalizare a prezentat o capcană color, care se folosește împotriva insectelor. „Este o capcană cu feromon și diferite tipuri de senzori: umiditate pentru sol, iar acesta de aici este pentru umiditatea pentru frunze."

Vitalie Sacară, reprezentant al companiei de tehnologii agricole: „Utilizarea acestor tehnologii le oferă fermierilor o posibilitate să reducă din cheltuieli și, în consecință, să aibă profit. Dronele au multe avantaje. Una dintre acestea este posibilitatea de a lucra după ploi, când tehnica obișnuită nu poate lucra în câmp și există riscul de a pierde recolta."

Unii fermieri spun că tehnologiile digitale merită orice ban.

Târgul este o bună ocazie pentru studenți să afle cum arată viitorul acestui domeniu, afirmă decanul Facultății științe agricole, silvice și ale mediului.

"Suntem siguri că va aduce un alt interes față de tinerii care vor să se încadreze în acest domeniu, pentru că deja trecem de la agricultura trei la agricultura 4. Adică o noțiune care determină faptul că trecem la digitalizare, la robotizare, la senzori", a declarat Sergiu Popa, decan a Facultății de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, UTM.

"Aici avem peste 14 producători de diferite tehnologii, importatori și distribuitori, care vin în sprijinul fermierilor pe tot ciclul de producție: de la agronomie, până la gestionarea eficientă a resurselor", a spus Doina Nistor, director al Proiectului „Tehnologiile viitorului”, USAID.

Târgul inovațiilor pentru agricultură a fost organizat de Universitatea Tehnică a Moldovei, sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, cu sprijinul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău