Universitatea de Stat din Moldova începe sesiunea de admitere pentru anul 2022 – 2023. Câte locuri finanțate de la buget sunt oferite viitorilor studenți

  • 22 Iulie 2022 12:22
Universitatea de Stat din Moldova începe sesiunea de admitere pentru anul 2022 – 2023. Câte locuri finanțate de la buget sunt oferite viitorilor studenți

Universitatea de Stat din Moldova începe sesiunea de admitere pentru anul 2022 – 2023. Pentru a motiva viitorii studenți, prorectorul USM Otilia Dandara a spus într-un interviu pentru Radio Chișinău că sunt trei programe de motivare a tinerilor pe lângă locurile bugetare.

Pentru anul acesta, Universitatea de Stat a Moldovei oferă 960 de locuri finanțate de la buget pentru ciclul I - licență și peste 800 de locuri pentru Ciclul II, studii de masterat. Admiterea se face pe platforma online a universității în baza mediei de admitere.

Prorectorul de la Universitatea de Stat a Moldovei, Otilia Dandara, a spus că anul acesta este suplimentat numărul cu încă 100 de locuri bugetare. Pe lângă bursa de o mie de lei, USM oferă și alte burse de performanță, care pot fi dobândite în funcție de rezultatele obținute pe parcursul anului.

USM oferă burse de motivare pentru tineri: bursele de excelență, care pe lângă bursa pe care o obține candidatul în cazul că are o medie bună de admitere, dacă este un premiant al olimpiadelor internațional, USM îi mai acordă lunar, din mijloace speciale, o bursă de 2500 de lei. Dacă este premiant a unor concursuri internaționale, primește suplimentar o bursă de 2 mii de lei. Și dacă este premiant al olimpiadelor naționale, îi oferim o bursă de 1500 de lei”, a spus Otilia Dandara.

Un alt program este cel al burselor nominale pentru cei care intră la locurile cu taxe, ce i-ar permite candidatului să își achite taxa de studiu, dacă are performanțe bune. „Programul pedagogului viitorului” este dedicat tinerilor care  aleg domeniul Științei și Educației, fiind oferite bursă și cazare gratuită.

Totodată, Universitatea de Stat deschide noi specialități: Producții Multimedia, în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și Designul Jocurilor, la Facultatea de Matematică și Informatică:

Este vorba de producții multimedia și Designul jocurilor. Sunt profesiile viitorului, aceste industrii sunt foarte dezvoltate și căutate acum. Și atunci ne-am gândit să investim, însăși universitatea a investit în Mediacor peste 3 milioane de lei”, a declarat Otilia Dandara.

Pe lângă facultatea de bază, studenții pot face și una de arte frumoase în cadrul USM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău