Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” rămâne cea mai performantă universitate din Republica Moldova

  • 02 Februarie 11:15
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” rămâne cea mai performantă universitate din Republica Moldova

Pentru al doilea an consecutiv, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” se menține pe primul loc printre universitățile din țară în Ranking Web of Universities - Webometrics și a urcat 31 de poziții la nivel mondial, comparativ cu datele din ianuarie 2023, informează MOLDPRES.

Potrivit raportului Webometrics, publicat la sfârșitul lunii ianuarie curent, universitatea se clasează pe locul 268 în Europa Centrală și de Est, pe locul 1 129 printre instituțiile de învățământ superior prezente on-line pe continentul european, și pe poziția 3 657 la nivel global.

Totodată, conform raportului, USMF „Nicolae Testemițanu” este lider național la capitolul Transparență, acumulând cel mai mare număr de citări ale publicațiilor autorilor în profilurile pe Google Scholar. Astfel, universitatea a înregistrat 44 746 de citări, cu 17 133 mai mult decât în luna ianuarie 2023 (27 613 citări), ce constituie o creștere cu 62%.

De asemenea, la capitolul Excelență, universitatea ocupă primul loc la nivel de țară și a avansat cu 102 poziții la nivel mondial. La fel, în ultimul an, USMF „Nicolae Testemițanu” a avansat cu 379 de poziții la capitolul Impact (Vizibilitate), la nivel global. 

Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu” Emil Ceban a transmis mulțumiri întregii comunități universitare pentru această performanță. Profesorul a accentuat faptul că „menținerea instituției în poziția de lider național în Ranking Web of Universities, dar și în alte trei clasamente internaționale, se datorează eforturilor comune, muncii asidue și contribuției fiecărui cercetător, angajat și beneficiar de studii al universității, în contextul promovării Accesului Deschis și a Științei Deschise, asumării misiunii de integrare a științelor medicale și farmaceutice în aria mondială a cercetării”. 

La fel, USMF „Nicolae Testemițanu” a ocupat poziția de lider la nivel de țară în clasamententul Webometrics în iulie 2022.

Lansat în 2004 de către Cybermetrics Lab din Spania (Spanish National Research Council, CSIC), Ranking Web of Universities este un sistem de clasificare pentru universitățile din întreaga lume, ce are scopul de a motiva atât instituțiile, cât și cercetătorii să promoveze constant și echidistant pe online activitățile lor în domeniu. Obiectivul principal al clasamentului Webometrics este de a promova accesul deschis la cunoștințele generate de instituțiile de învățământ superior. Cea mai bună strategie pentru a îmbunătăți poziția în top este de a crește cantitatea și calitatea conținutului web. Acesta este cel mai amplu clasament academic al instituțiilor de învățământ superior ce oferă un exercițiu științific independent, obiectiv, gratuit și deschis pentru furnizarea de informații fiabile, multidimensionale, actualizate și utile despre performanța universităților din întreaga lume.

Ranking Web of Universities este publicat de două ori pe an și analizează, în prezent, 31 de mii de instituții de învățământ superior din peste 200 de țări, după trei indicatori: 50% – Impactul (Vizibilitatea), 10% – Transparența (Deschiderea) și 40% – Excelența.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău