Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie din Chișinău a fost dotată cu echipament medical performant în valoare de zeci de mii de euro. Finanțarea a fost oferită de către România

  • 17 Noiembrie 2023 14:37
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie din Chișinău a fost dotată cu echipament medical performant în valoare de zeci de mii de euro. Finanțarea a fost oferită de către România

Finanțarea necesară achiziționării echipamentului, în valoare de 60 de mii de euro, a fost oferită de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, informează Radio Chișinău.

Scanerul  de tip „Pannoramic” va ajunge în dotarea Catedrei de morfopatologie, după cum s-a anunțat astăzi în cadrul evenimentului de prezentare a echipamentului la care au participat secretari de stat, rectori, șefi de catedre, studenți și medici rezidenți, informează Radio Chișinău.

Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban a adus mulțumiri Guvernului României pentru sprijinul acordat, afirmând că această dotare va influența semnificativ calitatea procesului de studii și de formare clinică a viitorilor medici.

„Până în prezent anual, peste 1.000 de studenți sunt instruiți în cadrul catedrei de morfopatologie, care sunt deja depășite pentru predarea patologiei. Avantajele acestui sistem sunt: scanarea totală sau parțială a lamei, vizualizarea imaginii lamelor pe orice computer, aceeași imagine poate fi vizualizată de un număr nelimitat de studenți în același timp. Acest scaner reprezintă o resursă valoroasă ce va permite studenților și medicilor să se familiarizeze cu tehnologiile medicale și să obțină practica necesară în diagnosticul maladiilor și tratamentul bolilor. Prin această donație suntem mai aproape de realizarea obiectivelor noastre, de îmbunătățire a sistemului de învățământ superior medical în țara noastră prin aderarea la UE”, a menționat Emil Ceban.
Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Rep. Moldova, din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu a confirmat intenția de a continua susținerea proiectelor educaționale în stânga Prutului.
„Unul din obiectivele noastre ale departamentului este de a susține educația de calitate din stânga Prutului și considerăm că educația de calitate nu se poate face fără infrastructura necesară. Acesta este primul proiect pe care îl derulăm cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie, dar ne dorim să continuăm și anul viitor. Aveți toată deschiderea noastră pentru viitoare proiecte”, a declarat Adrian Dupu.
La rândul său, Șeful Catedrei de morfopatologie, Eugen Melnic, a menționat că implementarea acestui sistem de digitalizare a reprezentat un vis de cel puțin 6 ani pentru universitate.
„A fost un vis de cel puțin 6 ani de a ajunge printre cele puținele universități din Europa, care deja au implementat acest sistem de digitalizare pentru studierea patologiei și anume: patologia chirurgicală, patologia ginecologică și neuropatologia”, a punctat Eugen Melnic.

Noul sistem performant de imagistică digitală dispune de setări flexibile pentru diferite proprietăți ale țesuturilor și o gamă largă de rezoluții a imaginii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Sun
4
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău