Uniunea Salvați România condamnă „furtul voturilor cetățenilor de către forțele oligarhice și pro-ruse"

  • 22 Iunie 2018 12:21
Uniunea Salvați România condamnă „furtul voturilor cetățenilor de către forțele oligarhice și pro-ruse

Uniunea Salvați România își exprimă îngrijorarea profundă față de situația de la Chișinău și condamnă "furtul voturilor cetățenilor de către forțele oligarhice și pro-ruse" din capitala Republicii Moldova.

„Uniunea Salvați România își exprimă îngrijorarea profundă față de situația din capitala Republicii Moldova și condamnă cu fermitate furtul voturilor cetățenilor de către forțele oligarhice și pro-ruse de la Chișinău. Dreptul poporului de a-și alege propria conducere este principiul primordial al democrației. Atunci când procesul de votare este confiscat de autorități doar pentru că rezultatul nu convine unor interese personale ori de grup nu mai putem vorbi de existența democrației, ci de o formă sau alta de dictatură", se arată într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

Președintele USR, Dan Barna, a afirmat că singura speranță stă în implicarea cetățenilor.

"Republica Moldova este astăzi un stat capturat de oligarhi și de forțele pro-ruse, iar singura speranță stă în implicarea cetățenilor. Eu și colegii mei din Uniunea Salvați România condamnăm cu fermitate acest act de o gravitate extremă, care încalcă statul de drept, democrația, drepturile și libertățile cetățenilor și voința liber exprimată a acestora. Atunci când într-un stat nu mai este respectat nici măcar dreptul la vot, acel stat ajunge să nu mai funcționeze democratic. Suntem în continuare alături de cetățenii Republicii Moldova care au demonstrat că își doresc o capitală europeană într-un stat european", a spus Dan Barna.

Decizia celor două instanțe de la Chișinău care au invalidat rezultatele alegerilor din 3 iunie pentru Primăria Chișinău reprezintă, în opinia USR, "cel mai grav act de încălcare a drepturilor și libertăților fundamentale, a statului de drept și a voinței cetățenilor".

Conform sursei citate, independența Justiției și imparțialitatea acesteia au fost "abuzate în mod flagrant" de autoritățile din Republica Moldova, "un argument în plus" pentru care cetățenii au votat pentru forțele pro-europene și democratice din Chișinău.

"Dacă la București avem de-a face cu încercarea PSD - ALDE de a prelua controlul statului pentru a salva pielea unor condamnați penal, la Chișinău o altă grupare a uzurpat statul și sugrumă Justiția pe placul lui Plahotniuc și, foarte probabil, a lui Dodon. Situația creată riscă să blocheze total asistența din partea Uniunii Europene și să ducă Moldova departe de valorile europene. Rămânem în mod cert alături de Andrei Năstase, Maia Sandu și de toate forțele pro-europene de la Chișinău. Indiferent de câte abuzuri se comit, dacă cetățenii vor ieși la vot la alegerile viitoare, statul și societatea din Republica Moldova nu pot fi confiscate", a declarat senatorul USR pentru românii cu domiciliul în afara României, Radu Mihail.

Deputatul USR Matei Dobrovie, vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a spus că decizia de invalidare a mandatului lui Andrei Năstase este una nedemocratică.

"Decizia de invalidare a mandatului lui Andrei Năstase este una total nedemocratică și confirmă faptul că Republica Moldova este un stat complet capturat de un singur om, Vlad Plahotniuc. Acesta a aruncat la coș voturile chișinăuienilor pentru că nu-l vrea pe Andrei Năstase, reprezentantul forțelor cu adevărat pro-europene și anti-oligarhice PDA și PAS la Primărie și se teme de schimbare. Este clar acum că o Justiție controlată poate fi folosită pentru cele mai grave abuzuri. Partenerii europeni ai R. Moldova trebuie să reacționeze ferm la acest recul grav al democrației. În România, Liviu Dragnea încearcă să replice exact modelul Plahotniuc, dar iată că nu reușește. Noi susținem forțele cu adevărat pro-europene și anti-oligarhice, PDA și PAS, în frunte cu Andrei Năstase și Maia Sandu, pentru că ducem aceeași luptă pentru democrație și stat de drept pe ambele maluri ale Prutului", a afirmat Dobrovie.

Uniunea Salvați România privește, totodată, cu îngrijorare evoluția protestelor de la Chișinău și lansează un apel la calm și la un protest pașnic din partea cetățenilor care își vor apăra drepturile în stradă, se mai arată în comunicat. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22
Cer fragmentat
Umiditate:43 %
Vint:7,2 m/s
Tue
17
Wed
19
Thu
21
Fri
22
Sat
23

Curs oficial BNM 13 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3939 -0.0694
USD 17.1712 -0.0217
RON 4.0053 -0.0154
UAH 0.6368 -0.0014
RUB 0.2415 -0.0014
Arhivă Radio Chișinău