Uniunea Europeană: Von der Leyen este încrezătoare în șansele Ucrainei de a primi statutul de țară candidat la aderare

  • 20 Iunie 2022 08:12
Uniunea Europeană: Von der Leyen este încrezătoare în șansele Ucrainei de a primi statutul de țară candidat la aderare

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat duminică încrederea că Ucrainei i se va acorda statutul de candidat oficial la aderare, informează dpa.

"Cred cu tărie că vom obține o decizie pozitivă, că vom obține sprijin, că de acum cursul a fost stabilit", a declarat duminică seară von der Leyen pentru postul public german ARD, potrivit Agerpres.

"Desigur, aceasta este și o decizie istorică pe care Consiliul European trebuie să o ia acum, dar pregătirile sunt bune", a spus ea, adăugând că este încrezătoare în perspectivele existente.

Declarațiile președintei Comisie Europene survin după ce vineri instituția pe care o conduce s-a declarat în favoarea desemnării oficiale a Ucrainei și a Republicii Moldovei drept țări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Cele 27 de state membre ale UE urmează să discute recomandarea Comisiei la un summit care va avea loc la Bruxelles, joi și vineri. De asemenea, pe ordinea de zi se va afla și cererea Georgiei de aderare la UE, care, în opinia Comisiei, ar trebui să fie supusă îndeplinirii unor condiții diferite.

Statele membre nu au adoptat până acum o linie comună cu privire la aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova.

Guvernul Austriei a susținut să i se acorde statutul de candidat Bosniei și Herțegovina, în timp ce România a făcut lobby pentru Georgia.

Von der Leyen a subliniat că decizia Comisiei de a sprijini statutul de țară candidată în cazul Ucrainei a fost luată pe baza datelor, faptelor și a pregătirilor pe care Kievul le-a făcut în ultimii opt ani."Ucraina a făcut pași uriași înainte în ultimii câțiva ani", a spus von der Leyen, adăugând că dorește să vadă, în continuare, progrese similare din partea Kievului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău