Uniunea Europeană va înăspri regulile de acordare a vizelor pentru oficialii din Belarus, din cauza crizei migranților

  • 29 Septembrie 2021 15:54
Uniunea Europeană va înăspri regulile de acordare a vizelor pentru oficialii din Belarus, din cauza crizei migranților

Uniunea Europeană (UE) va înăspri regulile de acordare a vizelor pentru oficialitățile din Belarus, a anunțat miercuri comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, ca măsură de răspuns la ceea ce a numit eforturile agresive ale autorităților de la Minsk de a destabiliza blocul comunitar prin intermediul migranților clandestini, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Blocul comunitar european îl acuză pe președintele belarus Aleksandr Lukașenko de orchestrarea unei creșteri masive a sosirilor de migranți la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, și Polonia, Lituania și Letonia, pe de altă parte.

Această creștere a avut loc în urma adoptării de către UE a unor sancțiuni împotriva Belarusului după abuzurile contra drepturilor omului și alegerile prezidențiale din august anul trecut, contestate vehement de opoziția belarusă și de Occident.

„Există un regim agresiv, Lukașenko, care de fapt împinge migranți spre frontiera europeană pentru a destabiliza Uniunea Europeană”, a afirmat Ylva Johansson. „Acesta este un act de agresiune”, a adăugat ea.

Reprezentanta Comisiei Europene a citat date Europol conform cărora 90% dintre cei sosiți ilegal în Uniunea Europeană au folosit serviciile unor traficanți de persoane pe parcursul călătoriei lor către blocul comunitar, precizând că ea le-a propus statelor membre să intensifice lupta contra acestor rețele de traficanți.

Referitor la Belarus, comisarul european a spus că este nevoie de o înăsprire a procedurilor de acordare a vizelor pentru demnitarii belaruși. „Ceea ce vedem acum este un Lukașenko disperat. Acesta este un regim care a negat propriului regim alegeri libere și corecte, un regim care aruncă opoziția politică în închisoare. Acest regim a deturnat un avion de pasageri și acum folosește oameni nevinovați într-un act de agresiune. Acesta nu este un regim cu care ar trebui să cooperăm”, a subliniat Johansson.

UE și-a intensificat sancțiunile economice contra Belarusului după ce autoritățile de la Minsk au forțat un avion al companiei aeriene low-cost irlandeze Ryanair să aterizeze pentru a putea aresta un disident aflat la bord. Ulterior, migranți proveniți mai ales din Irak, Congo și Camerun au început să apară la granița Belarusului cu Lituania, iar ulterior și la cele cu Letonia și Polonia.

Până acum cinci persoane au decedat în zona frontierei dintre Polonia și Belarus. Ylva Johansson, care se va întâlni joi la Varșovia cu ministrul polonez de interne, i-a cerut Poloniei să ancheteze aceste cazuri.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:7,72 m/s
Thu
1
Fri
8
Sat
11
Sun
5
Mon
0
Arhivă Radio Chișinău