Uniunea Europeană va impune noi sancțiuni contra regimului militar din Myanmar, anunță Josep Borrell

  • 03 Iunie 2021 18:00
Uniunea Europeană va impune noi sancțiuni contra regimului militar din Myanmar, anunță Josep Borrell

Uniunea Europeană va impune în zilele următoare un nou set de sancțiuni împotriva regimului militar din Myanmar și intereselor sale economice, a anunțat joi, la Jakarta, șeful diplomației europene Josep Borrell, informează Reuters.

''Va exista a treia rundă de sancțiuni care va fi aprobată în zilele următoare și care va viza personalul juntei și de asemenea entitatea ce reprezintă interesele economice ale armatei'', a declarat Borrell după ce s-a întâlnit cu șefii diplomațiilor din Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Oficialul european i-a transmis reprezentantului Myanmarului: ''Puneți capăt reprimării și reveniți la un comportament politic normal prin alegeri libere și corecte''.

El a adăugat că dorește ca ASEAN să conducă în continuare eforturile globale pentru reinstaurarea stabilității și a democrației în Myanmar, deși acest for regional a fost criticat de organizațiile pentru drepturile omului, de opozanți ai juntei și de experți pentru lentoarea acțiunilor sale.

Armata birmană a preluat controlul în Myanmar pe 1 februarie și a arestat-o pe lidera civilă Aung San Suu Kyi, care a condus o luptă fără violență împotriva dictaturii în ultimele două decenii ale regimului militar din 1962-2011. Armata și-a justificat lovitura de stat acuzând Liga Națională pentru Democrație, partidul lui Aung San Suu Kyi, de obținerea unei victorii zdrobitoare printr-un vot manipulat, deși comisia electorală a respins inițial plângerile regimului militar.

În luna aprilie, Uniunea Europeană a decis sancționarea a zece membri ai regimului militar aflat la conducere în Myanmar și a două companii care îl finanțează, pentru a condamna reprimarea violentă a manifestanților pro-democrație, au anunțat surse diplomatice europene. Sancțiunile europene au constat într-o interdicție de deplasare sau de tranzitare în UE și în înghețarea activelor pe teritoriul Uniunii Europene. De asemenea, a fost interzisă orice finanțare din UE a companiilor vizate.

Cele două companii sancționate sunt Myanmar Economic Holdings Ltd (MEHL) și Myanmar Economic Corporation (MEC), considerate drept surse de finanțare pentru junta care a preluat puterea la 1 februarie.

Principiul acestor noi sancțiuni a fost convenit la 22 martie, atunci când miniștrii europeni i-au sancționat pe liderul juntei, generalul Min Aung Hlaing, nouă comandanți de rang înalt ai armatei, precum și pe președintele comisiei electorale.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău