Uniunea Europeană va impune noi sancțiuni contra regimului militar din Myanmar, anunță Josep Borrell
-
03 Iunie 2021 18:00
Uniunea Europeană va impune în zilele următoare un nou set de sancțiuni împotriva regimului militar din Myanmar și intereselor sale economice, a anunțat joi, la Jakarta, șeful diplomației europene Josep Borrell, informează Reuters.
''Va exista a treia rundă de sancțiuni care va fi aprobată în zilele următoare și care va viza personalul juntei și de asemenea entitatea ce reprezintă interesele economice ale armatei'', a declarat Borrell după ce s-a întâlnit cu șefii diplomațiilor din Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).
Oficialul european i-a transmis reprezentantului Myanmarului: ''Puneți capăt reprimării și reveniți la un comportament politic normal prin alegeri libere și corecte''.
El a adăugat că dorește ca ASEAN să conducă în continuare eforturile globale pentru reinstaurarea stabilității și a democrației în Myanmar, deși acest for regional a fost criticat de organizațiile pentru drepturile omului, de opozanți ai juntei și de experți pentru lentoarea acțiunilor sale.
Armata birmană a preluat controlul în Myanmar pe 1 februarie și a arestat-o pe lidera civilă Aung San Suu Kyi, care a condus o luptă fără violență împotriva dictaturii în ultimele două decenii ale regimului militar din 1962-2011. Armata și-a justificat lovitura de stat acuzând Liga Națională pentru Democrație, partidul lui Aung San Suu Kyi, de obținerea unei victorii zdrobitoare printr-un vot manipulat, deși comisia electorală a respins inițial plângerile regimului militar.
În luna aprilie, Uniunea Europeană a decis sancționarea a zece membri ai regimului militar aflat la conducere în Myanmar și a două companii care îl finanțează, pentru a condamna reprimarea violentă a manifestanților pro-democrație, au anunțat surse diplomatice europene. Sancțiunile europene au constat într-o interdicție de deplasare sau de tranzitare în UE și în înghețarea activelor pe teritoriul Uniunii Europene. De asemenea, a fost interzisă orice finanțare din UE a companiilor vizate.
Cele două companii sancționate sunt Myanmar Economic Holdings Ltd (MEHL) și Myanmar Economic Corporation (MEC), considerate drept surse de finanțare pentru junta care a preluat puterea la 1 februarie.
Principiul acestor noi sancțiuni a fost convenit la 22 martie, atunci când miniștrii europeni i-au sancționat pe liderul juntei, generalul Min Aung Hlaing, nouă comandanți de rang înalt ai armatei, precum și pe președintele comisiei electorale.
Sursa: AGERPRES