UE este în favoarea extinderii blocului comunitar. Ion Tăbârță: „Cel mai important pentru Rep. Moldova că UE și-a schimbat abordarea privind paradigma extinderii”

  • 14 Septembrie 2022 15:13
UE este în favoarea extinderii blocului comunitar. Ion Tăbârță: „Cel mai important pentru Rep. Moldova că UE și-a schimbat abordarea privind paradigma extinderii”

Uniunea Europeană și-a schimbat abordarea și agenda în favoarea extinderii blocului comunitar și în favoarea aderării statelor din Parteneriatul Estic, inclusiv a R. Moldova, la UE. Pe de altă parte, experții atenționează că drumul european al R. Moldova nu este ireversibil.

Declarația președintei Comisiei Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, în care face referire și la viitorul european al Republicii Moldova demonstrează că Uniunea Europeană și-a schimbat  abordarea privind extinderea spațiului comunitar, a apreciat pentru Radio Chișinău politologul Ion Tăbârță. În acest context, el a observat că procesul de extindere a revenit în prim-planul agendei europene:

”Din această declarație ce este cel mai important pentru Rep. Moldova că UE și-a schimbat abordarea privind paradigma extinderii. Deja foarte mulți lideri europeni au început să vorbească cu text deschis că statele Parteneriatului Estic care-și doresc și aici desigur se referă, cu precădere, la Rep. Moldova, Ucraina și Georgia,  trebuie să devină parte a Uniunii Europene sau a familiei europene, de 36 de state,  cum s-a exprimat recent cancelarul german Olaf Scholz. Și al doilea moment important, că procesul de extindere a revenit în prim planul agendei europene. ”, a spus Ion Tăbârță.

Totodată, expertul Ion Tăbârță atenționează că parcursul european al R. Moldova nu este ireversibil. El s-a referit la lipsa de unitate pe acest subiect în cadrul elitelor politice și în societate, dar și la elementele destabilizatoare, susținute inclusiv din exterior:

”Problema Rep. Moldova constă aici în interior, din păcate. Nu putem vorbi despre o societate coezivă referitor la vectorul de dezvoltare. Cu regret la noi încă societatea este divizată, ținută captivă de anumite clișee. Fie că este vorba despre clișee geo-politce, fie că avem anumite elemente oligarhice care nu își doresc ca Rep. Moldova să avanseze în dialogul său cu UE. Problema Rep. Moldova este că parcursul european încă nu este ireversibil ”, a precizat Ion Tăbârță.

Ion Tăbârță a subliniat că atunci când vom avea un parcurs ireversibil și un consens intern, se va accelera și tempoul în relația cu Uniunea Europeană. Apropierea de UE depinde de ceea ce vom face aici la Chișinău, a explicat expertul.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău