Uniunea Europeană și Japonia au finalizat un acord de liber schimb, un 'semnal' transmis lui Trump

  • 08 Decembrie 2017 18:07
Uniunea Europeană și Japonia au finalizat un acord de liber schimb, un 'semnal' transmis lui Trump

Uniunea Europeană și Japonia au finalizat vineri acordul comercial pe care îl negociază din 2013, chiar înainte de reuniunea la nivel înalt a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), pentru a trimite un 'semnal clar' comunității internaționale, în special președintelui american Donald Trump, scrie Agerpres.

'Finalizarea negocierilor demonstrează voința politică puternică a Japoniei și a UE de a continua să înalțe drapelul liberului schimb', a afirmat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și premierul japonez Shinzo Abe într-un comunicat comun.

'Uniunea Europeană și Japonia s-au angajat să facă să funcționeze economia globală pe baza piețelor libere, deschise și corecte (...) valorificând pe deplin valorile noastre, luptând împotriva tentației protecționismului', au subliniat cei doi oficiali. 

Acest discurs îl vizează pe președintele Donald Trump, ale cărui politici protecționiste și punerea în cauză a normelor comerciale multilaterale ale OMC îngrijorează partenerii Statelor Unite.

Bruxellesul și Tokyo au depus eforturi în ultimele săptămâni pentru a finaliza acest acord înainte de o reuniune ministerială a OMC prevăzută să se desfășoare de duminică până miercuri la Buenos Aires. 

De la venirea sa la Casa Albă în ianuarie, Donald Trump a retras Statele Unite din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) semnat cu 11 țări din regiunea Asia-Pacific, între care și Japonia, a treia cea mai mare economie a lumii. 

Japonia s-a reorientat apoi către negocieri cu Uniunea Europeană, ajungându-se la o înțelegere cu privire la principalele puncte ale acestui acord, anunțat cu mare fast de Bruxelles în iulie 2017.

'Este un acord de o importanță economică enormă', a insistat vineri comisarul european pentru comerț Cecilia Malmström. 'Este cel mai mare acord comercial pe care UE l-a negociat vreodată', a mai spus ea.

UE este cel de-al treilea partener comercial al Japoniei, în timp ce Japonia - cu 127 de milioane de locuitori - este cel de-al șaselea pentru Bătrânul Continent.

Acordul trebuie acum înaintat statelor membre și Parlamentului European în vederea intrării sale în vigoare în 2019, a spus Malmström, fără a se referi la eventuala sa ratificare de către parlamentele naționale.

Acordul de parteneriat economic va elimina marea majoritate a taxelor vamale pe care întreprinderile din UE care exportă în Japonia le plătesc anual, în cuantum de 1 miliard de euro, precum și o serie de obstacole de lungă durată în ceea ce privește reglementarea. El va deschide de asemenea piața japoneză, cuprinzând 127 de milioane de consumatori, pentru exporturi agricole esențiale din UE și va determina creșterea oportunităților de export ale UE într-o serie întreagă de alte sectoare, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Comisiei Europene. 

În ceea ce privește exporturile de produse agricole din UE, acordul va elimina taxele vamale pentru multe brânzeturi, precum Gouda și Cheddar (care sunt în prezent de 29,8 %), precum și pentru exporturile de vin (actualmente de 15 %, în medie), va permite UE să își sporească în mod substanțial exporturile de carne de vită către Japonia, în timp ce pentru carnea de porc vor exista schimburi comerciale scutite de taxe vamale la exportul de carne prelucrată, precum și schimburi comerciale scutite aproape complet de taxe vamale pentru carnea proaspătă.

El va asigura protecția în Japonia a peste 200 de produse agricole europene de înaltă calitate, așa-numitele produse care beneficiază de indicații geografice (IG), precum și protecția unei selecții de IG japoneze în UE.

Acordul comercial deschide și piețe de servicii, în special serviciile financiare, comerțul electronic, telecomunicațiile și transporturile. De asemenea, înțelegerea garantează întreprinderilor din UE accesul la marile piețe de achiziții publice din 48 de orașe mari din Japonia și elimină obstacolele din calea achizițiilor publice în sectorul feroviar, important din punct de vedere economic, la nivel național.

Potrivit comunicatului CE, acordul abordează anumite puncte sensibile ale UE, de exemplu pe cele din sectorul construcțiilor de automobile, prin prevederea unor perioade de tranziție înainte de deschiderea piețelor.

Înțelegerea include și un capitol amplu despre comerț și dezvoltarea durabilă, fixează cele mai ridicate standarde în materie de forță de muncă, siguranță, mediu și protecția consumatorilor, consolidează acțiunile UE și ale Japoniei cu privire la dezvoltarea durabilă și la schimbările climatice și protejează pe deplin serviciile publice.

În ceea ce privește protecția datelor, chestiune care este tratată separat de acordul de parteneriat economic, în timpul reuniunii la nivel înalt din iulie a fost elaborată o declarație comună în care UE și Japonia subliniază importanța asigurării unui grad ridicat de confidențialitate și securitate a datelor cu caracter personal ca drept fundamental și factor central al încrederii consumatorilor în economia digitală, care facilitează și mai mult fluxurile reciproce de date, ducând la dezvoltarea economiei digitale. 

Prin reformele recente ale legislațiilor proprii din domeniul confidențialității datelor, ambele părți au sporit gradul de convergență dintre sistemele lor, care se bazează, în special, pe o legislație generală în materie de confidențialitate a datelor, pe un set de drepturi individuale și pe asigurarea respectării exercitată de autorități independente de supraveghere. Se deschid astfel noi oportunități de facilitare a schimburilor de date, inclusiv printr-o identificare simultană, de către ambele părți, a unui nivel adecvat de protecție. UE și Japonia continuă să depună eforturi în vederea adoptării, cât mai curând posibil în 2018, a unor decizii privind caracterul adecvat al nivelului de protecție în temeiul respectivelor norme privind protecția datelor, se arată în comunicatul CE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău