Uniunea Europeană respinge accesul Marii Britanii la Mandatul european de arestare după Brexit

  • 19 Iunie 2018 16:39
Uniunea Europeană respinge accesul Marii Britanii la Mandatul european de arestare după Brexit

Marea Britanie nu va mai putea participa la Mandatul european de arestare pentru extrădarea suspecților după ce va ieși din Uniunea Europeană, a declarat negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, într-un discurs rostit marți la Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA) de la Viena, relatează dpa.

Mandatul european de arestare prevede ca statele membre să-și predea cetățenii unei alte țări UE dacă aceștia sunt bănuiți că ar fi comis o infracțiune gravă. El a fost folosit pentru extrădarea teroriștilor după atacurile de la Paris și Bruxelles.

Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a cerut la începutul acestei luni ca Londra să rămână în cadrul regimului Mandatului european de arestare după Brexit, motivând că Regatul Unit a extrădat peste 10.000 de suspecți de la introducerea sa.

Însă "liniile roșii" trasate de Marea Britanie privind Brexitul - inclusiv ieșirea de sub jurisdicția Curții Europene de Justiție (CEJ) - "prevăd că Regatul Unit nu poate participa la mandatul european de arestare", a spus Barnier.

"Aceasta nu înseamnă că nu putem colabora în ceea ce privește extrădarea", a adăugat Barnier, menționând că procedurile existente în afara cadrului UE ar putea fi simplificate.

El a mai spus că Marea Britanie nu mai poate rămâne în Europol și Eurojust, menționând că "cooperarea între cele două părți va trebui organizată în mod diferit".

Potrivit negociatorilor britanici, cooperarea în domeniul securității post-Brexit ar trebui să se bazeze pe relațiile strânse existente, în timp ce UE susține că nivelurile actuale de schimb nu pot fi replicate în afara "ecosistemului" de reguli, instanțelor și infrastructurii politice ale blocului comunitar.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău