Uniunea Europeană: Principalele trei instituții au convenit prioritățile comune pentru 2023 și 2024

  • 15 Decembrie 2022 15:00
Uniunea Europeană: Principalele trei instituții au convenit prioritățile comune pentru 2023 și 2024

Președinta Parlamentului European Roberta Metsola, premierul ceh Petr Fiala, în numele Consiliului Uniunii Europene, și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen au semnat joi, la Bruxelles, o declarație comună privind prioritățile legislative ale UE pentru 2023 și 2024, indică un comunicat publicat pe site-ul consilium.europa.eu.

Potrivit Agerpres documentul evidențiază o viziune europeană comună pentru o Europă mai puternică în fața agresiunii brutale și neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei, abordând în același timp alte provocări grave precum criza climatică și dificultățile economice. Uniunea Europeană va continua să fie alături de Ucraina și de poporul său și în același timp va accelera tranziția verde și cea digitală.

Declarația comună angajează Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană pentru a acorda prioritate maximă inițiativelor promise cu privire la Pactul verde european, la realizarea tranziției digitale și consolidarea puterii de redresare a UE, la crearea unei economii care lucrează pentru oameni, la o Europă mai puternică în lume, la promovarea modului nostru de viață europeană și la protejarea valorilor și democrației noastre.

De asemenea, principalele trei instituții UE salută rezultatele Conferinței privind Viitorul Europei și reafirmă angajamentul de a da curs propunerilor, fiecare în sfera sa de competență. Multe dintre propunerile Conferinței se reflectă deja în programul de lucru al Comisiei Europene pentru 2023.

''Prin adoptarea planului REPowerEU, Uniunea Europeană va elimina gradual dependența Europei de energia fosilă rusă și va promova securitatea energetică și sursele regenerabile. Cele trei instituții rămân angajate față de găsirea de soluții comune la nivelul UE pentru a combate criza puterii de cumpărare pentru cetățeni și companii'', accentuază declarația comună.

''După doi ani duri de pandemie și cu invazia rusă încă dezlănțuită în Ucraina, este momentul când este nevoie cel mai mult de leadership european. Acțiuni comune sunt necsare pentru a oferi soluții europene pentru cetățenii și companiile noastre. Garantarea că legislația noastră în sectorul energiei va ajuta la ținerea sub control a facturilor și contribuie la obiectivele noastre climatice pe termen lung, asigurarea sustenabilității bugetului UE și finalizarea reformei azilului și migrației sunt toate priorități pentru Parlamentul European'', a declarat președinta PE Roberta Metsola.

Premierul ceh Petr Fiala a afirmat că ''declarația comună semnată astăzi reafirmă angajamentul nostru de a lucra în vederea unei Europe mai corecte, mai verzi și mai digitale''. ''De asemenea, ea subliniază hotărârea noastră de a menține principiile democratice, de a dezvolta în continuare o piață unică funcțională și de a răspunde așteptărilor cetățenilor noștri'', a adăugat reprezentantul președinției Consiliului UE.

''Rusia a readus războiul în Europa. Consecințele acestei agresiuni sunt resimțite puternic în Europa și în lume. Această declarație comună este o dovadă a angajamentului nostru ferm de a rămâne uniți în sprijinirea Ucrainei și a poporului său și în depășirea marilor provocări ale vremurilor noastre, precum schimbările climatice'', a subliniat președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Cele trei instituții vor continua să lucreze împreună pe baza declarației comune și a documentelor de lucru conexe, care include 164 de propuneri legislative cheie.

Uniunea Europeană: Principalele trei instituții au convenit prioritățile comune pentru 2023 și 2024

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău