Uniunea Europeană oferă granturi pentru crearea și dezvoltarea întreprinderilor sociale. Zece certificate de grant au fost înmânate astăzi, 13 iunie

  • 13 Iunie 2023 13:50
Uniunea Europeană oferă granturi pentru crearea și dezvoltarea întreprinderilor sociale. Zece certificate de grant au fost înmânate astăzi, 13 iunie

Lipsa consultanței gratuite în gestionarea afacerilor, instruirea, mentoratul, dar și accesul la servicii de finanțare sunt principalele provocări cu care se confruntă întreprinderile sociale din Rep. Moldova. Astfel, Uniunea Europeană oferă granturi pentru crearea și dezvoltarea întreprinderilor sociale. Zece certificate de grant au fost înmânate astăzi, iar două dintre acestea vor fi implementate pe malul stâng al râului Nistru, transmite Radio Chișinău.

Președintele Fundației Est-Europene (FEE), Sorin Mereacre, a declarat în cadrul evenimentului că misiunea proiectului este de a contribui la dezvoltarea atât sectorului privat, cât și a serviciilor pentru persoanele defavorizate din Rep. Moldova.

„Este vorba despre proiectul care va valorica potențialul societății civile și a întreprinderilor sociale create de societatea civilă pentru a încadra în câmpul muncii pe acele persoane care au cel mai mult nevoie. Începând de astăzi sunt finanțate întreprinderile sociale care vor oferi mai multe locuri de muncă noi pentru persoanele defavorizate. Ne-am propus să fie angajați mai mulți tineri, persoane cu nevoi speciale, persoane de etnie romă, refugiați, vârstnici, femei cu mai mulți copii și alte categorii de oameni care au nevoie de un loc de muncă decent plătit. O altă activitate în cadrul proiectului pe care ne-am propus-o este de a crește gradul de informare, atât a populației generale, cât și a factorului de decizie privind importanța sectorului de antreprenoriat social”, a spus Sorin Mereacre.

Proiectele implementate cu suportul UE aduc schimbare la nivel local și contribuie la îmbunătățirea vieții cetățenilor din Rep. Moldova, de aceea UE continue să susțină dezvoltarea întreprinderilor prin acordarea a zece noi granturi, a subliniat ambasadorul Uniunii Europene în Rep. Moldova, Janis Mazeiks:  

„Noi cunoaștem provocările cu care se confruntă  întreprinderile sociale, cum ar fi lipsa consultanței gratuite în gestionarea afacerilor, instruirea și mentoratul, dar și accesul la servicii de finanțare. Dezvoltarea antreprenoriatului social este foarte important atât pentru comunitățile locale, cât și pentru economie în general. Astăzi continuăm să susținem dezvoltarea întreprinderilor sociale prin acordarea a 10 noi granturi întreprinderilor sociale. Sperăm foarte mult ca aceste intervenții să fie implementate cu succes și să aducă cât mai multe beneficii celor care se află într-o situație dificilă”, a declarat  Janis Mazeiks.

Dezvoltarea antreprenoriatului social este un instrument pentru a oferi oportunități economice oamenilor dezavantajați, a spus și ambasadoarea Suediei în Rep. Moldova, Katarina Fried:

„În Rep. Moldova noi lucrăm cu diferiți parteneri pentru a contribui la reducerea sărăciei, la condiții mai bune pentru dezvoltarea democratică și la respectarea drepturilor omului. Vrem să contribuim la incluziunea grupurilor marginalizate și la avansarea drepturilor economice, politice și sociale. Astăzi Ambasada Suediei susține aceste proiecte și știm că două dintre cele zece proiecte vor fi implementate pe malul stâng al râului Nistru, sperăm ca aceste proiecte să îmbunătățească viețile cetățenilor”, a menționat Katarina Fried.

Inițiativa este parte a proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Rep. Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia, implementat de Fundația Est Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău