Uniunea Europeană: Numărul cererilor de azil depuse de ucraineni, în creștere masivă în februarie

  • 20 Aprilie 2021 14:45
Uniunea Europeană: Numărul cererilor de azil depuse de ucraineni, în creștere masivă în februarie

Aproximativ 1.000 de ucraineni au solicitat azil în Uniunea Europeană în luna februarie, peste două treimi dintre cereri fiind depuse în Franța, a indicat marți Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO), relatează France Presse.

Potrivit EASO, în luna februarie au fost depuse 971 de cereri de azil de către cetățeni ucraineni, în creștere cu 72% comparativ cu luna ianuarie.

''Această creștere bruscă a plasat Ucraina printre principalele țări de origine pentru prima dată în ultimii ani'', a precizat EASO într-un comunicat.

În februarie anul trecut, 680 de cereri de azil în Uniunea Europeană fuseseră depuse de către ucraineni.

Cererile de azil au fost depuse înaintea tensiunilor provocate de desfășurarea importantă de trupe ruse de-a lungul frontierei de est a Ucrainei.

Aproximativ 8.000 de cereri de azil depuse de către cetățeni ucraineni erau în curs de procesare la finalul lunii februarie 2020 și acest număr scăzuse la 6.300 după 12 luni.

În februarie 2021 au primit aviz favorabil 14% dintre solicitări.

Un alt statut acordat de UE este cel de 'protecție subsidiairă'. Acesta este acordat unui solicitant de azil care nu răspunde criteriilor necesare pentru a primi statutul de refugiat, dar pentru care există motive serioase pentru a se crede că viața solicitantului ar fi în pericol dacă el rămâne în țara sa.

Ucrainenii pot intra în UE fără viză și țara lor este considerată ca țară sigură de statele membre UE, spre deosebire de Siria, de zece ani scena unui război și de unde 10.046 de cetățeni au solicitat azil în UE în februarie 2021.

Peste 50.000 de cereri de azil depuse de către sirieni erau în curs de examinare la finalul lui februarie 2021, ceea ce înseamnă cu 14% mai multe decât la finalul lui ianuarie, conform datelor EASO.

Siria și Afganistan sunt de departe țările din care provin cele mai multe cereri de azil depuse în Uniunea Europeană.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
32,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:1,03 m/s
Wed
28
Thu
22
Fri
24
Sat
25
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău