Uniunea Europeană își suspendă ajutorul pentru dezvoltare către palestinieni

  • 09 Octombrie 2023 17:57
Uniunea Europeană își suspendă ajutorul pentru dezvoltare către palestinieni

Uniunea Europeană a suspendat toate plățile ajutorului său pentru dezvoltare către palestinieni și a decis să își reevalueze toate programele în derulare, a anunțat luni comisarul european Oliver Varhelyi, potrivit AFP.

„Toate plățile au fost suspendate imediat, toate proiectele revizuite, toate bugetele proiectelor, inclusiv pentru 2023, amânate până la noi ordine, reevaluare a întregului program”, a precizat comisarul ungar pentru vecinătate și extindere pe rețeaua X (ex-Twitter). El a spus că actualul program de asistență pentru dezvoltare se ridică la 691 de milioane de euro, fără a da detalii, scrie Digi24.

„Amploarea terorii și brutalității împotriva Israelului și a poporului său marchează un punct de cotitură. Nu este posibil să ne comportăm ca și cum nu s-a întâmplat nimic”, a declarat comisarul, în ajunul unei reuniuni extraordinare de urgență a miniștrilor de externe din UE, convocată în urma atacului Hamas asupra Israelului. Uniunea Europeană, unul dintre cei mai mari susținători financiari ai palestinienilor, intenționa să cheltuiască aproximativ 1,2 miliarde de euro între 2021 și 2024 pentru a finanța proiecte, în special în educație sau sănătate.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Comisiei a subliniat luni că UE nu finanțează „direct sau indirect” Hamas, care conduce Fâșia Gaza și este considerată de Uniunea Europeană o organizație teroristă.

Peste 700 de persoane au fost ucise în sudul Israelului de când Hamas a lansat sâmbătă o ofensivă militară din Fâșia Gaza, notează AFP, citată de Agerpres. În Fâșia Gaza, loviturile armatei israeliene au ucis cel puțin 560 de persoane începând de sâmbătă, potrivit ultimului bilanț al autorităților locale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău