Uniunea Europeană investește peste 20 de milioane de euro în regiunile Cahul și Ungheni

  • 19 Mai 2022 13:38
Uniunea Europeană investește peste 20 de milioane de euro în regiunile Cahul și Ungheni

Uniunea Europeană contribuie la dezvoltarea regiunilor Cahul și Ungheni din Republica Moldova și sprijină consolidarea cooperării dintre organizațiile societății civile în regiunile respective. Un eveniment în acest scop a fost organizat astăzi la Chișinău de către Delegația Uniunii Europene în Rep. Moldova, în contextul acțiuni de Zilele Europei în Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Uniunea Europeană investește peste 20 de milioane de euro în regiunile Cahul și Ungheni. Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks a subliniat rolul pe care îl joacă organizațiile societății civile în îmbunătățirea calității vieții cetățenilor:

”Uniunea Europeană împreună cu partenerii săi învestește în jur de 23 de milioane de euro în cele două regiuni cheie pentru întărirea coeziunii teritoriale și economice, pentru un viitor inteligent, verde și durabil. Cea mai mare parte a angajamentului nostru de suport merge către organizațiile societății civile care joacă un rol important în promovarea democrației, fiind un avocat pentru valorile europene și îmbunătățind calitatea vieții cetățenilor Rep. Moldova”

Janis Mazeiks a apreciat modul în care organizațiile societății civile s-au mobilizat și au intervenit în ajutorul refugiaților din Ucraina,  în urmă războiului Federației Ruse.

Dima Alkati, reprezentanta  PNUD în Moldova, una din cele două organizații care se ocupă de implementarea proiectelor din programul EU4 Moldova: regiuni-cheie Cahul și Ungheni, susține că, în cele două regiuni, instituția pe care o conduce sprijină financiar 25 de organizații ale societății civile: 

”Cele două regiuni cheie Ungheni și Cahul sunt bine cunoscute ca având organizații ale societății civile foarte dezvoltate și pentru contribuția lor locală la bunăstarea și dezvoltarea comunitară. Prin intermediul acestei activități extensive a PNUD în cele două regiuni, suntem bucuroși să oferim asistență pentru 25 de organizații ale societății civile. Facem acest lucru pentru a spori capacitățile lor și pentru a le face mai pro-activ  implicate în abordarea necesităților locale, nelăsând pe nimeni în urmă”.

Modelul de dezvoltare economică trebuie regândit, astfel încât să fie pus accent pe importanța organizațiilor non guvernamentale care contribuie cu servicii sociale, la informarea populației și responsabilizarea factorilor de decizie, potrivit lui Andrian Lupușor, coordonator al Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic:

”În primul rând este vorba de accesul la resurse și de sustenabilitatea financiară a ONG-urilor. O altă problemă este accesul la informații, în special pentru ONG-urile mici, la nivel local.  Deseori acestea se confruntă cu problema acces la oportunități pentru dezvoltare. Suportul public pentru ONG-uri eu cred că trebuie sporit în special în contextul frecventelor atacuri în adresa organizațiilor non guvernamentale lansate de politicieni și diferite interese obscure care confirmă faptul că în societatea moldovenească trebuie să sporim conștientizarea importanței foarte mari a ONG-urilor pentru dezvoltare”.

Anul trecut, în 26 de sate din Cahul și Ungheni, cu sprijinul Uniunii Europene prin Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” au fost lansate aproape 50 de inițiative sau micro-proiecte de dezvoltare. Printre acestea, inițiative de promovare a turismului rural durabil, de dotare a grădinițelor cu echipament smart, de renovare a parcurilor și a stațiilor de așteptare a transportului public; de sprijin pentru afacerile existente – dotarea cu echipament modern a brutăriilor, avicolelor sau mini-întreprinderilor de lactate. Totodată au fost create circa 30 de locuri de muncă.

Programul „EU4Moldova: regiuni cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea inteligentă, verde, incluzivă și sustenabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-0,04
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău