Uniunea Europeană impune sancțiuni împotriva a 6 persoane și a unei entități responsabile de acțiuni de destabilizare ale Republicii Moldova

  • 22 Februarie 17:18
Uniunea Europeană impune sancțiuni împotriva a 6 persoane și a unei entități responsabile de acțiuni de destabilizare ale Republicii Moldova

Consiliul UE a impus astăzi măsuri restrictive împotriva a șase persoane și a unei entități responsabile pentru acțiuni care vizează destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței Republicii Moldova.

„Republica Moldova este una dintre țările cele mai afectate de consecințele invaziei ilegale a Ucrainei de către Rusia. Sunt încercări serioase, sporite și continue de a destabiliza țara. Listările de astăzi transmit un alt semnal politic important al sprijinului neclintit al UE pentru Republica Moldova, stabilitatea, independența și suveranitatea acesteia. UE rămâne hotărâtă să continue să reprime pe cei care ne destabilizază vecinătatea directă,” a menționat Josep Borrell. 

Consiliul sancționează organizația paramilitară: Asociația Oamenilor cu Epoleți „ Scutul Poporului”, care a făcut încercări repetate de a submina guvernul democratic al Republicii Moldova inclusiv prin incitarea la revolte și demonstrații violente, precum și liderul acesteia.

Celelalte persoane sancționate includ șeful adjunct al Departamentului de Informații Operaționale al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, responsabil pentru operațiunile secrete ale Rusiei în Republica Moldova, în special în regiunea transnistreană, începând cu 2016. În plus, Consiliul sancționează directorii trusturilor media care dețin mai multe canale media în țară, care promovează frecvent mesaje care vizează obstrucționarea și subminarea procesului politic democratic. Lista include și alte persoane implicate în diseminarea dezinformarii și incitarea la violență și frică sau legate de cazul „Fraudă bancară ”, se menționează în comunicatul Consiliului UE. 

Toți cei enumerați astăzi fac obiectul unei înghețari a activelor. Cetățenilor și companiilor UE le este interzis să pună la dispoziție fonduri. În plus, cele șase persoane sunt supuse unei interdicții de călătorie, care le interzice să intre și să tranziteze prin teritoriile UE.

Potrivit Consiliului, eforturile de destabilizare a Moldovei au crescut semnificativ de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE. UE rămâne neclintită în sprijinul său pentru Moldova, reziliența, securitatea, stabilitatea, economia și aprovizionarea cu energie în fața activităților destabilizatoare instigate de actori externi.

La 28 aprilie 2023, UE a stabilit, la cererea Republicii Moldova, un cadru pentru măsuri restrictive specifice împotriva persoanelor responsabile cu sprijinirea sau implementarea acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația țării, statul de drept, stabilitate sau securitate. La 30 mai 2023, Consiliul a adoptat primul set de 5 liste în cadrul noului cadru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău