Uniunea Europeană dorește să evite „dependența" de China cum a fost de gazul rusesc (Borrell)

  • 26 Martie 2023 13:00
Uniunea Europeană dorește să evite „dependența

Uniunea Europeană încearcă să evite să fie dependentă de China, așa cum a fost de gazul rusesc, a afirmat șeful diplomației europene, Josep Borrell, lansând un apel la consolidarea relațiilor comerciale cu America Latină, scrie Agerpres.

„Am descoperit că dependențele, care erau componente ale păcii, sunt, de asemenea, arme care pot fi întoarse împotriva noastră", a declarat Josep Borrell, subliniind "dependența excesivă a Europei de gazul rusesc".

Acest lucru a fost evidențiat de invazia rusă a Ucrainei, deoarece Moscova și-a restricționat livrările de gaze către Europa și a forțat continentul să găsească alte rute de aprovizionare.

În opinia sa, această dependență "l-a făcut pe (Vladimir) Putin să creadă că ar putea invada Ucraina cu impunitate pentru că Europa, prizonieră a consumului nostru de gaze provenind până la 40% din Rusia, nu va reacționa".

"Dorim să evităm ca relația noastră cu China să ne facă dependenți așa cum am fost de Rusia", a subliniat el în discursul său la Summitul Ibero-American de la Santo Domingo, în Republica Dominicană.

Șefului politicii externe a UE a estimat că 2023 este un "an-cheie" pentru încheierea de acorduri în alte părți, în special cu America Latină, având în vedere summitul dintre UE și Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene (CELAC) de la mijlocul lui iulie.

"Europa și America Latină au ocazia să arate că relația lor comercială este întotdeauna o sursă de progres", a continuat Josep Borrell, adăugând că investițiile europene în America Latină sunt mai mari decât în Rusia, China, India și Japonia "reunite".

Potrivit unui raport al Comisiei Economice ONU pentru America Latină și Caraibe, 36% din cele 142 de miliarde de dolari investiții străine în regiune au venit din Europa în 2021.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău