Uniunea Europeană denunță implicarea forțelor străine în Nagorno-Karabah și cere o soluționare negociată

  • 19 Noiembrie 2020 17:00
Uniunea Europeană denunță implicarea forțelor străine în Nagorno-Karabah și cere o soluționare negociată

Uniunea Europeană a salutat joi încetarea ostilităților în Nagorno-Karabah, însă a condamnat implicarea forțelor străine și a cerut anchete asupra crimelor de război care ar fi putut fi comise în timpul conflictului, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"UE îndeamnă toți actorii regionali să se abțină de la orice acțiune sau discurs care ar putea pune în pericol încetarea focului și solicită, de asemenea, retragerea completă și rapidă a tuturor luptătorilor străini din regiune", a declarat joi șeful diplomației europene, Josep Borrell, în numele statelor membre UE.

Acordul de pace negociat de Rusia între Armenia și Azerbaidjan și consecințele conflictului au fost discutate joi în cadrul unei reuniuni prin videoconferință la care au participat miniștrii de externe europeni.

"Este o tragedie pentru Armenia", a declarat pentru AFP unul dintre participanți. Sprijinul militar al Turciei pentru Azerbaidjan și implicarea luptătorilor străini au fost "decisive", a mai spus el. Rolul Turciei, membru al NATO, va fi discutat în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai Alianței Nord-Atlantice din 1 și 2 decembrie, a precizat oficialul european.


Azerbaidjanul și Armenia au semnat la 9 noiembrie, sub egida Rusiei un acord pentru încetarea ostilităților în conflictul din Nagorno-Karabah care consacră victoriile militare azere după șase săptămâni de lupte sângeroase și permite Azerbaidjanului să recapete controlul asupra unor părți importante din această regiune.

Cel puțin 1.000 de persoane au fost ucise în confruntări. Acordul de încetare a focului este monitorizat de trupe rusești de menținere a păcii.

Miniștrii de externe europeni au denunțat "utilizarea armelor cu submuniție și a armelor incendiare" în timpul acestui conflict și au cerut anchete asupra "tuturor crimelor de război care ar fi putut fi comise".

Ei au insistat de asemenea asupra "importanței conservării și restaurării patrimoniului cultural și religios al Nagorno-Karabah și din împrejurimile sale".

Totodată, Uniunea Europeană a solicitat tuturor părților "să continue să respecte strict acordul de încetare a focului pentru a evita noi pierderi de vieți omenești" și a anunțat că "va urmări îndeaproape punerea în aplicare a dispozițiilor privind încetarea focului, în special în ceea ce privește mecanismul său de monitorizare".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău