Uniunea Europeană critică guvernul interimar format de talibani în Afganistan

  • 08 Septembrie 2021 15:35
Uniunea Europeană critică guvernul interimar format de talibani în Afganistan

Uniunea Europeană a criticat miercuri guvernul interimar format de talibani în Afganistan, apreciind că acesta nu este nici "incluziv" și nici "reprezentativ" pentru diversitatea etnică și religioasă a țării, relatează AFP, citat de Agerpres.

Un purtător de cuvânt al blocului comunitar a amintit într-un comunicat că formarea la Kabul a unui guvern de tranziție "incluziv și reprezentativ" a fost "una dintre cele cinci condiții puse" pentru stabilirea de relații între UE și noua putere afgană.

Or, contrar angajamentelor asumate, talibanii au anunțat marți crearea unui guvern deloc incluziv, notează AFP. Toți membrii noului cabinet, condus de Mohammad Hassan Akhund, fost colaborator al fondatorului mișcării - mollahul Omar, decedat în 2013 - sunt talibani, aproape toți aparținând etniei paștune.

Mai mult, câțiva dintre noii miniștri, dintre care o parte erau deja influenți în precedentul regim taliban (1996-2001), figurează pe lista sancțiunilor ONU, iar patru dintre ei au trecut prin închisoarea americană de la Guantanamo.

Premierul însuși este cunoscut pentru aprobarea distrugerii, în 2001, a celor două statui uriașe ale lui Buddha de la Bamiyan, în centrul Afganistanului, potrivit lui Bill Roggio, redactor șef al publicației LWJ (Long War Journal).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău