Uniunea Europeană consolidează legăturile de transport cu Republica Moldova

  • 27 Decembrie 2023 10:20
Uniunea Europeană consolidează legăturile de transport cu Republica Moldova

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, și directorul general al Direcției Generale pentru Mobilitate și Transport a Comisiei Europene (DG MOVE), Magda Kopczynska, au semnat, ieri 26 decembrie, online Memorandumul de înțelegere la nivel înalt între Uniunea Europeană și Republica Moldova privind hărțile indicative ale Rețelei transeuropene de transport (TEN-T) din Republica Moldova, relatează serviciul de presă al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR).

Acordul va contribui la asigurarea coerenței dintre rețeaua transeuropeană de transport a UE și rețeaua de transport a Moldovei și subliniază importanța conectivității și dezvoltării infrastructurii sustenabile de transport între țara noastră și țările vecine ale UE.

Hărțile orientative ale Rețelei transeuropene de transport includ coridoare europene de transport către Republica Moldova și Ucraina. Astfel, Coridorul nord-baltic a fost extins prin Lvov și Kiev până la Mariupol; Coridorul baltic-Marea Neagră - Marea Egee a fost extins prin Lvov, Cernăuți (România și Moldova) până la Odesa; iar prin Lvov vor trece coridoarele Baltic-Adriatic și Rin-Dunăre.

Aceasta înseamnă că două segmente de drum R7 (Soroca-Drochia-Costești, frontieră cu România) și R30 (Anenii Noi-Căușeni-Ștefan Vodă, frontieră cu Ucraina) vor face parte din rețeaua transeuropeană de drumuri. La fel, tronsoanele de cale ferată Chișinău-Căinari–Basarabeasca și Bălți-Ocnița vor fi parte a rețelei TEN-T.

Includerea rutelor logistice în rețeaua TEN-T va contribui la atragerea investițiilor europene pentru modernizarea infrastructurii de transport și va elimina obstacolele existente în desfășurarea operațiunilor logistice.

Uniunea Europeană consolidează legăturile de transport cu Republica Moldova

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău