Uniunea Europeană condiționează finanțarea Republicii Moldova

  • 09 Februarie 2016 13:48
Uniunea Europeană condiționează finanțarea Republicii Moldova

Uniunea Europeană nu va acorda niciun ban Republicii Moldova până când guvernarea de la Chișinău nu va semna Memorandumul cu Fondul Monetar Internațional și nu va purcede la implementarea prevederilor incluse în Acordul de Asociere.

O declarație în acest sens a făcut aseară la Bruxelles, Comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, în cadrul unei întrevederi cu ministrul moldovean de Externe, Andrei Galbur.

Potrivit Comisarului European pentru Politica de Vecinătate și Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, Uniunea Europeană este gata să reia finanțarea Republicii Moldova doar cu anumite condiții. Pentru a beneficia de banii europeni, autoritățile de la Chișinău trebuie de urgență să semneze un Acord cu Fondul Monetar internațional și să-și stabilească un termen limită de transpunere în practică a prevederilor incluse în Acordul de Asociere cu UE.

”Am primit asigurări că noul Guvern va înfăptui reformele necesare. Este nevoie ca lucrurile să meargă în direcția necesară. Uniunea Europeană așteaptă că autoritățile de la Chișinău să treacă de la retorica optimistă la fapte concrete, în beneficiul cetățenilor. Este nevoie de reforme profunde în sistemul de drept, a combaterii corupției, o asanare a sistemului financiar-bancar și nu în ultimul rând de un Acord cu FMI. Doar în aceste condiții UE va relua finanțarea către Republica Moldova”, a declarat Johannes Hahn.

În același timp, Comisarul european a sugerat autorităților de la Chișinău să elaboreze o nouă foaie de parcurs, cu termeni concreți și nu declarativi, de executare pentru reformele și acțiunile prioritare.

 Ministrul moldovean de Externe, Andrei Galbur, a menționat că noul Guvern este hotărât să lichideze restanțele privind implementarea Acordului de Asociere, până la reuniunea Consiliului de Asociere Moldova - Uniunea Europeană, care va avea loc la mijlocul lunii martie.

Integrarea europeană este singurul mod viabil de dezvoltare și modernizare pentru Moldova. Avem multe de făcut pentru a recâștiga încrederea poporului moldovenesc și a partenerilor de dezvoltare. Avem nevoie de susținerea UE pentru a înfăptui aceste reforme” a declarat Andrei Galbur.

Experții califică drept previzibile declarațiile Comisarului european, Johannes Hahn, în condițiile în care Chișinăul, deja de multă vreme este privit cu reticență de partenerii săi de dezvoltare. În opinia directorului Institutului Economiei de Piață, Roman Chirca, dezamăgită de acțiunile autorităților de la Chișinău Uniunea Europeană va aștepta probe concrete și nu doar declarații pentru a debloca reluarea finanțării.

”De această dată partenerii externi de finanțare ai Republicii Moldova vor avea nevoie de probe concludente că se efectuează reforme. A încercat Guvernul să lanseze tot felul de inițiative, dar până a demonstra că sunt cu adevărat reformatoare va trece destul de mult timp, mai ales că autoritățile de la Chișinău nu au un vector de dezvoltare bine conturat. Sunt multe declarații și retorică. În schimb partenerii europeni vor mai multe probe în îndeplinirea angajamentelor. Este un examen pentru acest Guvern, care în timpul apropiat trebuie să demonstreze nu doar retorică, ci și acțiuni concrete ce țin de sistemul bancar, disciplina financiară, lupta cu corupția, asigurarea mecanismelor democratice de exercitare a drepturilor cetățenești. Europenii prea mult au crezut în retorica pro-europeană a Chișinăului, care în peste 99% s-a dovedit a fi falsă, neconfirmată cu acțiuni reale. Acum situația s-a schimbat, iar pentru a ne da bani, europenii așteaptă reforme reale”, a declarat Roman Chirca.

Amintim că în vara anului trecut atât FMI, cât și Banca Mondială au stopat  finanțarea Republicii Moldova din cauza neonorării angajamentelor acesteia, asumate la semnarea Acordului de Asociere cu UE și a crizei politice prelungite.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-3,37
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Wed
0
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Arhivă Radio Chișinău