Uniunea Europeană condamnă noua lege din Rusia ce deschide calea excluderii opozanților de la alegeri

  • 05 Iunie 2021 10:57
Uniunea Europeană condamnă noua lege din Rusia ce deschide calea excluderii opozanților de la alegeri

Uniunea Europeană a criticat o lege semnată vineri de președintele rus Vladimir Putin ce interzice membrilor organizațiilor considerate de autorități ca fiind "extremiste" să candideze la alegeri, informează dpa, potrivit Agerpres.

Legea "întărește o represiune sistematică a democrației, drepturilor omului și libertăților", apreciază într-o declarație un purtător de cuvânt al șefului diplomației europene, Josep Borrell.

"Această nouă lege este încă un instrument împotriva vocilor critice și a opoziției, care va reduce în continuare pluralismul politic în Rusia", conform luării de poziție europene ce menționează că alegerile parlamentare vor avea loc în septembrie.

Legea a fost considerată de opoziția rusă drept o "lege anti-Navalnîi".

Anterior, autoritățile au adăugat pe lista organizațiilor "extremiste" birourile regionale ale disidentului aflat în închisoare, Aleksei Navalnîi.

Legea, adoptată în luna mai de Duma de Stat (camera inferioară), iar miercuri de Consiliul Federației (camera superioară), a fost promulgată vineri de președintele Putin.

Potrivit opoziției ruse, puterea încearcă să curețe scena politică înaintea alegerilor legislative din septembrie, în timp ce partidul Kremlinului, Rusia Unită, este în scădere în sondaje, într-un context de stagnare economică și de numeroase scandaluri de corupție. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău