Uniunea Europeană cere Phenianului să dea dovadă de reținere

  • 29 August 2017 15:51
Uniunea Europeană cere Phenianului să dea dovadă de reținere

Șefa diplomației europene Federica Mogherini a denunțat marți lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete balistice, care a survolat Japonia, și a cerut Phenianului 'să se abțină de la orice altă acțiune provocatoare', relatează AFP.

Potrivit autorităților nipone, care au denunțat o 'amenințare gravă și fără precedent', racheta a survolat insula Hokkaido (nord) și apoi a căzut în apele Oceanului Pacific, la 1.180 km est de coasta niponă, fără să afecteze traficul maritim sau aerian din zonă, notează Agerpres.

'Aceste acțiuni constituie încălcări clare ale obligațiilor internaționale ale Coreii de Nord stabilite de mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU', a declarat Federica Mogherini într-un comunicat, exprimându-și 'sprijinul său deplin față de Japonia și poporul japonez în fața acestei amenințări directe'.

Acest nou tir cu rachetă balistică, ce intervine după mai multe săptămâni de tensiuni și escaladare verbală între Washington și Phenian, 'reprezintă o amenințare gravă la adresa păcii și securității internaționale', a declarat Mogherini, cerând Phenianului 'să se abțină de la orice nouă acțiune provocatoare care ar putea amplifica tensiunile regionale și globale'.

Uniunea Europeană 'sprijină pe deplin solicitările pentru o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU', a spus Mogherini. 'Este esențial ca întreaga comunitate internațională să fie unită pentru a face față acestei provocări', a spus ea.

Uniunea Europeană, care a adoptat deja o serie largă de sancțiuni împotriva regimului nord-coreean, 'va lua în considerare un nou răspuns adecvat' după acest tir cu rachetă, a adăugat șefa diplomației europene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău