Uniunea Europeană atenționează din nou Turcia în legătură cu drepturile fundamentale

  • 25 Decembrie 2020 19:12
Uniunea Europeană atenționează din nou Turcia în legătură cu drepturile fundamentale

Uniunea Europeană a denunțat vineri condamnarea în contumacie la o pedeapsă grea cu închisoarea a jurnalistului turc Can Dündar și atenționat Ankara asupra consecințelor "evoluției negative" a situației drepturilor omului pentru relațiile bilaterale, relatează AFP, preluat de Agerpres.


Aflat în exil în Germania, Can Dündar, devenit inamic al președintelui Recep Tayyip Erdogan, a fost condamnat miercuri la peste 27 de ani de închisoare de un tribunal turc pentru ancheta sa publicată în 2015 asupra livrărilor de arme de către serviciile secrete turce către grupări extremiste în Siria.

"Uniunea Europeană și-a transmis în mai multe rânduri gravele îngrijorări în legătură cu evoluția negativă continuă a situației în privința statului de drept, drepturilor fundamentale și sistemului judiciar din Turcia", a subliniat Nabila Nassrali, purtătoarea de cuvânt a șefului diplomației europene Josep Borrell.

 

 

Foto: (c)  JOHN THYS POOL/EPA


"Au fost făcute recomandări Turciei pentru a remedia această situație, însă decizia unui tribunal turc de a-l condamna pe jurnalistul Can Dündar pentru dreptul său fundamental la libertatea de expresie merge, din păcate, în direcția opusă, la fel ca detenția preventivă continuă a (omului de afaceri) Osman Kavala", și-a exprimat ea regretul.

"Ca țară candidată și membră de lungă durată a Consiliului Europei, Turcia trebuie să înregistreze urgent progrese concrete și durabile în privința respectării drepturilor fundamentale, care sunt o piatră de temelie a relațiilor dintre UE și Turcia", a avertizat ea.

"Aceasta include punerea în aplicare rapidă de către sistemul judiciar turc a unor decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului și eliberarea de urgență a lui Osman Kavala și a lui Selahattin Demirtas (copreședintele Partidului Democrat al Poporului)", a mai afirmat ea.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău