Uniunea Europeană apreciază enorm ajutorul pe care-l oferă Republica Moldova în găzduirea refugiaților ucraineni

  • 03 Martie 2022 13:23
Uniunea Europeană apreciază enorm ajutorul pe care-l oferă Republica Moldova în găzduirea refugiaților ucraineni

Uniunea Europeană apreciază enorm ajutorul pe care-l oferă Republica Moldova în găzduirea refugiaților ucraineni și grija față de aceștia. Declarațiile au fost făcute de oficiali europeni care au vizitat astăzi Centrul de refugiați de la Moldexpo. De asemenea, șeful diplomației europene Josep Borrell și comisarul european pentru vecinătate Olivér Várhelyi, au spus că ajutorul oferit de UE în gestionarea fluxului enorm de migranți ucraineni, fugiți din calea războiului va ajunge curând în Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Oficialii europeni aflați în Republica Moldova au vizitat centrul pentru refugiați de la Moldexpo, unde capacitățile de găzduire deja sunt depășite. La acest centru sunt cazați atât maturi, cât și copii. De altfel, de la începutul războiului în Ucraina, Republica Moldova a găzduit pe lângă adulți și 20 de mii de copii ucraineni. 

Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al Uniunii Europene, Josep Borrell, a exprimat recunoștință Republicii Moldova pentru ajutorul oferit refugiaților. El a spus de asemenea că cel mai probabil numărul lor va crește.

„Vrem să apreciem eforturile enorme pe care le-a depus Republica Moldova pentru a acorda ajutor refugiaților din Ucraina. Este o cifră uimitoare: 100 de mii de refugiați. În afara de aceasta la frontiera cu UE s-au adunat milioane de oameni deja. Cu operațiunile militare pe care le desfășoară Federația Rusă: bombe, bombe cluster vor fi tot mai mulți oameni care vor  încerca să evadeze din Ucraina. Putem spune că am apreciat foarte mult și am venit aici să oferim tot sprijinul pentru cetățenii Republicii Moldova pentru tot ajutorul pe care-l oferiți dvs”.

Autoritățile municipale spun că este nevoie să fie deschise și alte centre pentru a caza refugiații în următoarele zile, menționând că Rep. Moldova se află la limita gestionării acestei crize. Pe de altă parte, comisarul european pentru extindere și vecinătate, Olivér Várhelyi, spune că Rep. Moldova va simți imediat ajutorul european.

„Am mobilizat un ajutor imediat de 15 milioane de euro, care ar trebuie să ajungă în câteva zile. Și adițional veți primi 5 milioane de euro prin Mecanismul de protecție Civilă. Ar trebui să simțiți și să vedeți sprijinul nostru în câteva ore. Rămânem alături dacă mai aveți anumite nevoi. Rămânem alături de dvs pentru a avă ajuta”.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, peste 130 de mii de ucraineni au venit în Republica Moldova, o bună parte dintre ei au ales doar să tranziteze acest teritoriu pentru a ajunge într-o țară din Uniunea Europeană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău