Uniunea Europeană adoptă un nou cadru de sancțiuni îndreptate împotriva persoanelor care destabilizează Republica Moldova

  • 29 Aprilie 2023 08:35
Uniunea Europeană adoptă un nou cadru de sancțiuni îndreptate împotriva persoanelor care destabilizează Republica Moldova

Consiliul European a adoptat un nou cadru de măsuri restrictive specifice care oferă Uniunii Europene posibilitatea de a impune sancțiuni împotriva persoanelor responsabile de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea țării.

„Fiind una dintre țările cele mai afectate de consecințele invaziei ilegale a Ucrainei de către Rusia, asistăm la creșterea și continuarea încercărilor de destabilizare a Republicii Moldova. Noul regim de sancțiuni ne va oferi posibilitatea de a continua să consolidăm rezistența Republicii Moldova prin țintirea celor care încearcă să destabilizați țara. Acesta este un semnal politic important al sprijinului UE pentru Republica Moldova în contextul dificil actual”, a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borell, se arată într-un comunicat al Consiliului European.

Datorită acestui nou cadru, UE va putea viza, de exemplu, persoanele care obstrucționează sau subminează procesul politic democratic, inclusiv organizarea de alegeri, sau încearcă să răstoarne ordinea constituțională, inclusiv prin acte de violență.

Măsurile restrictive viitoare ar putea viza și persoanele care se angajează în abateri financiare grave în ceea ce privește fondurile publice și exportul neautorizat de capital, în măsura în care ar putea prelua controlul sau influența în mod serios activitățile autorităților statului.

Sancțiunile vor consta într-o înghețare a activelor și interdicția de a pune la dispoziție fonduri pentru persoane fizice și entități și o interdicție de călătorie în UE pentru persoanele fizice.

Eforturile de destabilizare a Republicii Moldova au crescut considerabil de la începutul războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE.

Acest cadru pentru măsuri restrictive direcționate a fost adoptat la solicitarea Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,63 m/s
Mon
8
Tue
6
Wed
7
Thu
5
Fri
7
Arhivă Radio Chișinău