Uniunea Europeană adoptă sancțiuni împotriva celui mai mare producător rus de diamante

  • 03 Ianuarie 16:08
Uniunea Europeană adoptă sancțiuni împotriva celui mai mare producător rus de diamante

Uniunea Europeană (UE) a anunțat miercuri că a adoptat sancțiuni împotriva celui mai mare producător rus de diamante, grupul public Alrosa, și a directorului său general, în cadrul unui pachet de măsuri adoptat în decembrie ca urmare a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, relatează Agerpres.

Cele 27 de state membre au adăugat Alrosa, cel mai mare producător de diamante din lume, și pe patronul său Pavel Marinîcev pe lista lor neagră a entităților și persoanelor aflate sub incidența acestor sancțiuni, care prevăd în special înghețarea activelor și o interdicție de ședere în UE.

Potrivit UE, Alrosa, care produce 90% dintre diamantele ruse, "constituie o parte importantă a unui sector economic ce furnizează venituri substanțiale guvernului" rus.

Sancțiunile europene privind diamantele naturale sau sintetice și bijuteriile au intrat în vigoare pe 1 ianuarie. Cele ce vizează diamantele ruse prelucrate în țări terțe vor intra în vigoare în septembrie.

Acesta este cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie 2022.

Moscova este acuzată că își finanțează o parte din războiul său împotriva Ucrainei datorită comerțului profitabil cu diamante, care reprezintă o cifră de afaceri de circa patru-cinci miliarde de dolari pe an.

Belgia a renunțat la reticențele sale cu privire la aceste sancțiuni, decise de țările din G7, și a propus soluții, în special prin intermediul unui sistem de urmărire pentru a le face eficiente fără a penaliza propria industrie, una înfloritoare la Anvers, în nord-vestul țării. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău