Uniunea Europeană acordă Rep. Moldova 10 milioane de euro pentru consolidarea rezilienței și capacității instituționale de reacție în caz de amenințări și situații de criză

  • 03 Septembrie 15:55
Uniunea Europeană acordă Rep. Moldova 10 milioane de euro pentru consolidarea rezilienței și capacității instituționale de reacție în caz de amenințări și situații de criză

Uniunea Europeană acordă Rep. Moldova aproape 10 milioane de euro, prin intermediul Fondului de Solidaritate al Poloniei (Solidarity Fund PL în Moldova), pentru consolidarea rezilienței și capacității instituționale de reacție în caz de amenințări și situații de criză. Proiectul ”EU4Moldova Reziliență - Stat sigur, comunități puternice” care urmează să fie implementat în următoarele 18 luni, a fost lansat astăzi, în prezența unor oficiali ai Rep. Moldova, Poloniei și Uniunii Europene, transmite Radio Chișinău.

Dincolo de modernizarea a  35 de stații de pompieri, instalarea unor panouri fotovoltaice în mai multe sate și orașe, proiectul prevede crearea unei platforme comune care să adune toate instituțiilor de securitate a statului. Platforma este menită să consolideze capacitatea de reacție a Rep. Moldova în caz de criză sau amenințare externă, a declarat Ministrul de Interne, Adrian Efros, în cadrul conferinței de lansare a proiectului.

Ministerul Afacerilor de Interne va avea unități de reacție rapidă pentru a asigura un răspuns imediat la amenințările și atacurile împotriva infrastructurii critice, vor fi dezvoltate capacitățile analitice, consolidarea capacităților de analiză a crizelor. EU4 Moldova va uni structurile de securitate din țara noastră într-o platformă unică de schimb de informații care va scruta mult din timpul  oferit pentru decizii și reacție în caz de provocări”, a spus Adrian Efros. 

Uniunea Europeană va continua să sprijine integrarea Rep. Moldova care a ales acest drum odată cu desprinderea de URSS, dar și în lupta cu interferențele străine, a declarat Directorul serviciului Instrumentelor de Politică Externă al Comisiei Europene, Petr Wagner.

Nu ar trebui să fim naivi că provocările se diminuează. Războiul de la ușa și granița Rep. Moldova are cel mai vizibil impact în ultimele 18-20 de luni. Dezinformarea, atacurile cibernetice, tot felul de interferențe străine, plus la toate crimă organizată. Asta pentru că dezinformarea reprezintă un mediu propice pentru modele de crimă organizată, care îi ajută pe criminali să destabilizeze societățile noastre. Nu este doar cazul Moldovei, și democrațiile Uniunii Europene și din întreaga lume se confruntă cu aceste provocări. Sperăm că acest instrument pe care îl lansăm astăzi să ajute Rep. Moldova în lupta  cu interferenta străină”, a subliniat Petr Wagner.

Rep. Moldova este o țară prioritară pentru asistență externă din partea Poloniei, a declarat ambasadorul Poloniei la Chișinău, Toma Kobzdej. Potrivit diplomatului, ”EU4Moldova Reziliență - Stat sigur, comunități puternice” este cel mai mare program implementat prin intermediul Fondului de Solidaritate al Poloniei în Moldova.

Fondului de Solidaritate al Poloniei în Moldova (Solidarity Fund PL în Moldova) este o  fundație de stat, gestionată și co-finanțată de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone, creată pentru a contribui la dezvoltarea țărilor din vecinătate.

În cei 10 ani de când activează în Rep. Moldova a implementat peste 700 de proiecte în domenii precum dezvoltare rurală și urbană, protecție civilă și susținerea securității interne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău