Uniunea Europeană a tăiat dramatic din fondurile dedicate asistenței de preaderare pentru Turcia

  • 20 Ianuarie 2020 14:10
Uniunea Europeană a tăiat dramatic din fondurile dedicate asistenței de preaderare pentru Turcia

Uniunea Europeană a tăiat dramatic în acest an din fondurile dedicate asistenței de preaderare pentru Turcia, relatează Agerpres. Decizia drastică, luată de Bruxelles, se datorează unei dispute pe tema forajelor de gaze naturale din Marea Mediterană și a ofensivei militare a Ankarei în Siria, relatează dpa.

Tăierile nu afectează plățile făcute de Uniunea Europeană în cadrul acordului cu Turcia pe tema refugiaților, au transmis sâmbătă mai multe ziare care fac parte din consorțiul media german Funke Media Group și care citau o scrisoare redactată de șeful diplomației europene Josep Borrell și adresată Parlamentului European.

Potrivit oficialului Uniunea Europeană a decis să reducă cu 75% suma alocată inițial pentru Turcia în acest an.

În urmă cu doi ani, au apărut primele voci de la Bruxelles care au considerat că UE ar trebui să stopeze negocierile de aderare cu Turcia, din cauza politicii președintelui Erdogan și a arestării unor jurnaliști, după tentativa eșuată de lovitură de stat din 2016.

La acea vreme, comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, s-a pronunțat pentru încetarea oficială a negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană.“Pe termen lung, ar fi mai onest pentru Turcia și pentru UE să urmeze o abordare nouă și să pună capăt negocierilor de aderare”, declara Hahn pentru Die Welt, în 2018.

Menținerea negocierilor de aderare, care au început în 2005, blochează calea pentru ceea ce Hahn a numit „un parteneriat realist, strategic”.

Comisarul european a subliniat totuși că va depinde de statele membre ale UE să decidă ce curs vor urma. Până în prezent, nu există niciun indiciu că o majoritate de state membre va sprijini o încetare oficială a negocierilor.

Unele state au arătat că acestea au intrat într-un blocaj și și-au exprimat îngrijorările legate de regresul considerabil în ce privește statul de drept, drepturile cetățenești și libertatea presei în Turcia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău