Uniunea Europeană a tăiat dramatic din fondurile dedicate asistenţei de preaderare pentru Turcia

  • 20 Ianuarie 14:10
Uniunea Europeană a tăiat dramatic din fondurile dedicate asistenţei de preaderare pentru Turcia

Uniunea Europeană a tăiat dramatic în acest an din fondurile dedicate asistenţei de preaderare pentru Turcia, relatează Agerpres. Decizia drastică, luată de Bruxelles, se datorează unei dispute pe tema forajelor de gaze naturale din Marea Mediterană şi a ofensivei militare a Ankarei în Siria, relatează dpa.

Tăierile nu afectează plăţile făcute de Uniunea Europeană în cadrul acordului cu Turcia pe tema refugiaţilor, au transmis sâmbătă mai multe ziare care fac parte din consorţiul media german Funke Media Group şi care citau o scrisoare redactată de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi adresată Parlamentului European.

Potrivit oficialului Uniunea Europeană a decis să reducă cu 75% suma alocată iniţial pentru Turcia în acest an.

În urmă cu doi ani, au apărut primele voci de la Bruxelles care au considerat că UE ar trebui să stopeze negocierile de aderare cu Turcia, din cauza politicii președintelui Erdogan și a arestării unor jurnaliști, după tentativa eșuată de lovitură de stat din 2016.

La acea vreme, comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, s-a pronunţat pentru încetarea oficială a negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană.“Pe termen lung, ar fi mai onest pentru Turcia şi pentru UE să urmeze o abordare nouă şi să pună capăt negocierilor de aderare”, declara Hahn pentru Die Welt, în 2018.

Menţinerea negocierilor de aderare, care au început în 2005, blochează calea pentru ceea ce Hahn a numit „un parteneriat realist, strategic”.

Comisarul european a subliniat totuşi că va depinde de statele membre ale UE să decidă ce curs vor urma. Până în prezent, nu există niciun indiciu că o majoritate de state membre va sprijini o încetare oficială a negocierilor.

Unele state au arătat că acestea au intrat într-un blocaj şi şi-au exprimat îngrijorările legate de regresul considerabil în ce priveşte statul de drept, drepturile cetăţeneşti şi libertatea presei în Turcia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chişinău
19 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:20 %
Vint:6,2 m/s
Mon
11 °C
Tue
4 °C
Wed
5 °C
Thu
6 °C
Fri
8 °C

Curs oficial BNM 29 Martie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7760 -0.0000
USD 18.0446 -0.0000
RON 4.0914 -0.0000
UAH 0.6405 -0.0000
RUB 0.2313 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău