Uniunea Europeană a suspendat oficial procesul de aderare a Georgiei

  • 09 Iulie 15:10
Uniunea Europeană a suspendat oficial procesul de aderare a Georgiei

Procesul de integrare a Georgiei în Uniunea Europeană (UE) a fost suspendat. Acest lucru a fost anunțat de ambasadorul UE la Tbilisi, Pawel Herczynski.

Potrivit acestuia, intențiile actualului guvern georgian nu sunt clare pentru liderii UE. Legea privind „agenții străini”, pe model rusesc, este un pas înapoi, a adăugat diplomatul, care a subliniat că decizia de suspendare a procesului de integrare a fost luată de liderii UE în cadrul recentei reuniuni a Consiliului European, scrie ziare.com.

„De asemenea, retorica anti-occidentală, anti-europeană este absolut incompatibilă cu scopul declarat de aderare la UE. Din păcate, în acest moment, aderarea Georgiei la UE a fost suspendată” a spus el.

Herczynski a raportat că Uniunea Europeană a înghețat 30 de milioane de euro alocați Ministerului Apărării din Georgia din cauza legii privind agenții străini.

Reamintim, pe 14 mai, Parlamentul Georgiei a adoptat legea agenților străini în lectură finală. Pentru ea au votat 84 de deputați, împotrivă 30 de parlamentari, iar alți 58 s-au abținut.

Președintele țării a respins-o și a numit-o „lege rusă” care încalcă constituția și standardele europene. În ciuda criticilor dure ale legii din partea UE și SUA, parlamentul georgian a depășit vetoul prezidențial. Legea „Cu privire la transparența influenței străine” a fost semnată de președintele Parlamentului Georgiei, Shalva Papuashvili, ocolind astfel dreptul de veto al președintelui Salome Zurabishvili.

Anterior, prim-ministrul Georgiei, Iraklii Kobakhidze, a spus că nimeni nu s-ar aștepta la un Maidan în Georgia, așa cum a fost în Ucraina. În același timp, el a menționat cu cinism, că protestele din Ucraina au distrus economia țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Wed
27
Thu
23
Fri
21
Sat
26
Sun
27
Arhivă Radio Chișinău