Uniunea Europeană a adoptat o legislație pentru blocarea sancțiunilor SUA în dosarul nuclear iranian

  • 06 Iunie 2018 20:39
Uniunea Europeană a adoptat o legislație pentru blocarea sancțiunilor SUA în dosarul nuclear iranian

Comisia Europeană (CE) a adoptat miercuri o legislație ce are drept scop contracararea efectelor extrateritoriale ale sancțiunilor SUA asupra companiilor europene care doresc să investească în Iran, după retragerea Washingtonului din acordul nuclear cu Iranul, relatează AFP.

Regulamentul european, numit 'legea blocajului', a fost creat inițial în 1996 pentru a contracara embargoul asupra Cubei, însă nu a fost niciodată utilizat și trebuie adaptat pentru a se aplica în cazul dosarului nuclear iranian.

Statele membre UE și Parlamentul European au termen două luni pentru a se opune, a afirmat executivul european într-un comunicat.

'Dacă nu vor fi obiecții', legislația va intra în vigoare 'nu mai târziu de începutul lunii august când vor intra în vigoare primele sancțiuni decise recent de Statele Unite', se precizează în comunicat.

Această lege așa-numită "de blocaj" permite companiilor și instanțelor europene să nu se supună reglementărilor privind sancțiunile adoptate de țări terțe și stipulează că nici un verdict decis de tribunale străine pe baza acestor reglementări nu s-ar aplica în UE.

Franța, Germania și Marea Britanie au cerut miercuri Statelor Unite ca întreprinderile lor din Iran să fie scutite de sancțiuni.

Executivul european și-a actualizat de asemenea miercuri legislația pentru a permite Băncii Europene de Investiții (BEI) să faciliteze investițiile companiilor europene în Iran, în special cele ale companiilor mici și mijlocii.

Președintele american Donald Trump a anunțat pe 8 mai retragerea Statelor Unite din acordul nuclear semnat în 2015 de Iran și marile puteri internaționale. Acest acord, încheiat după doi ani de negocieri, a permis ridicarea sancțiunilor în schimbul angajamentului Iranului de a-și limita activitățile nucleare.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:7,2 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău