Uniunea Europeană: Un nou set de reguli pentru autorizarea exportului de arme

  • 17 Decembrie 2015 16:29
Uniunea Europeană: Un nou set de reguli pentru autorizarea exportului de arme

Parlamentul European va supune joi, 17 decembrie, votului un set de reguli pentru autorizarea exportului de arme de către țările Uniunii.

Potrivit Rador, inițiativa a fost adoptată de Comisia pentru Afaceri Externe și definește 8 criterii pentru exportul de arme convenționale pe care statele membre ale Ununii Europene trebuie să le aplice. Într-o sinteză a actului normativ, publicată de Parlamentul European, eurodeputații își manifesta îgrijorarea cu privire la răspândirea conflictelor armate, inclusiv în Ucraina, Siria, Irak, Libia și Yemen, iar evenimentele din ultimii doi ani au arătat că armele produse în Europa ajung uneori în mâinile teroriștilor, regimurilor represive, ce au o politică externă agresivă.

Deputații deplâng faptul că aproximativ o jumătate de milion de oameni mor în fiecare an din cauza conflictelor armate și consideră că este necesar să fie adoptat un sistem eficient de control al exporturilor de arme. Autorii propunerii legilsative reinterează că unele state membre trec cu vederea o prevedere potrivit căreia interesele economice, comerciale și industriale nu trebuie să afecteze aplicarea criteriilor pentru exportul de arme.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău