IPN: Unirea unioniștilor din Republica Moldova se amână

  • 19 Mai 2021 11:22
IPN: Unirea unioniștilor din Republica Moldova se amână

Unioniștii din Republica Moldova rămân divizați în cel puțin două tabere înaintea alegerilor anticipate din 11 iulie. Pe de o parte, reprezentanții AUR spun că formațiunea lor este singura capabilă să acceadă în viitorul Parlament și să reprezinte segmentul unionist în forul suprem al țării. De cealaltă parte, PUN ar fi acceptat colaborarea doar în cadrul unui bloc electoral, nu și participarea pe lista AUR, transmite IPN.

Reprezentanții AUR spun că platforma pe care o propun ei tururor forțelor unioniste are posibilitatea să realizeze dezideratul Unirii într-un timp relativ scurt, atunci când AUR va deține majoritatea în parlamentele de la Chișinău și București.

„Nu era posibil de făcut Unirea până acum, pentru că au existat partide în România care doar mimau sau vorbeau în șoaptă despre Unire. AUR din România chiar își dorește Unirea și poate uni toată românimea de la Tiraspol până la Timișoara. Aceste alegeri sunt doar o etapă în calea noastră spre Unire. Unirea va fi posibilă când AUR va fi majoritar în România și în Republica Moldova” a spus Valeriu Munteanu, reprezentant AUR, în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

În același timp, Iurie Reniță, potențial candidat la funcția de deputat pe lista PUN spune că AUR și-ar dori monopolizarea segmentului unionist din Republica Moldova.

„Noi am propus constituirea unui bloc electoral, nu s-a acceptat. S-a propus să mergem toți pe lista AUR. Formula unui bloc ar fi fost cea mai indicată, păstrând identitățile fiecărui partid și era un mesaj clar de unitate către unioniști. Sper în campanie să avem decența și corectitudinea morală și să nu ne atacăm”, a spus deputatul Iurie Reniță.

Ideea unui bloc electoral între forțele unioniste și cele proeuropene este agreată de reprezentanții Platfomei DA, care spun că o astfel de formulă ar fi asigurat o majoritate proeuropeană singură în viitorul Parlament.

„În formațiunile proeuropene și în PAS și în Platforma DA există mulți unioniști. Cred că fiecare om care aspiră la valorile europene este și unionist. Trebuia să se creeze un bloc mare, Platforma DA-PAS-PUN, și atunci am fi câștigat 56-60 de mandate. Pentru că stânga politică a luat o lovitură puternică și la prezidențiale, și lua și acum”, a spus deputatul Platformei DA Vasile Năstase.

În ultimele zile, 3 formațiuni politice unioniste din Republica Moldova s-au alăturat partidului AUR. Este vorba despre Partidul Popular Românesc, Partidul Liberal și Uniunea Salvați Basarabia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău