Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 este marcată la Chișinău
-
24 Ianuarie 2017 08:36
Astăzi se împlinesc 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, zisă și Mica Unire, înfăptuită de Alexandru Ioan Cuza în 1859.
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Istorie al AȘM, Asociația Istoricilor și Liceul „Prometeu” din Capitală, organizează, astăzi o serie de manifestări dedicate marcării a 158 de ani de la un moment de referință din istoria românilor, Unirea Principatelor Române.
Acestea debutează cu ceremonia depunerii de flori la bustul domnitorului Al.I.Cuza, amplasat în Chișinău, în apropiere de intersecția bulevardelor Dacia și Cuza Vodă, moment urmat de programul literar-artistic organizat de elevii liceelor aflate în sectorul Botanica din Chișinău și de Asociația Istoricilor din Republica Moldova.
Liceul „Prometeu” din Chișinău, va găzdui, cu începere de la ora 13.00, vernisajul expoziției realizate de ICR Chișinău, ”Unirea Principatelor Române și reformele domnitorului Alexandru Ioan Cuza”. Expoziția este dedicată marcării Unirii Principatelor Române și cuprinde date istorice complexe formate din: fotografii, mărturii ale contemporanilor, citate despre Unirea Principatelor Române și domnitorul Alexandru Ioan Cuza, contemporanii săi, scriitori și savanți contemporani.
La ora 14.00 este programată conferința științifică ”Un eveniment de răscruce, Unirea Principatelor Române”.
În închiderea manifestărilor, elevii Liceului „Prometeu” din Chișinău urmează să prezinte spectacolul artistic ”Hai să dăm mână cu mână...”
Și asociația unionistă „Onoare, Demnitate și Patrie” (ODIP) va organiza un flashmob la Chișinău cu ocazia acestei sărbători. Evenimentul va avea loc la ora 15:00, la bustul lui Alexandru Ioan Cuza din Chișinău (intersecția bulevardului Dacia și strada Cuza Vodă). În cadrul manifestației, voluntarii ODIP vor depune flori la bust, vor desfășura 15 metri de tricolor și vor intona cântece patriotice. Potrivit organizatorilor, evenimentul are scopul de a promova valorile naționale românești prin acțiuni culturale, slăvind faptele istorice, dar mai ales UNIREA.
Amintim că pe data de 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.