Unirea Basarabiei cu România a fost marcată în raioanul Ialoveni. „Drumul R. Moldova este acela de integrare în UE. Și în acaestă familie europeană să ne regăsim cu toții”

  • 28 Martie 2022 10:09
Unirea Basarabiei cu România a fost marcată în raioanul Ialoveni. „Drumul R. Moldova este acela de integrare în UE. Și în acaestă familie europeană să ne regăsim cu toții”

Astăzi se împlinesc 104 ani de când Sfatul Țării de la Chișinău a votat Unirea Basarabiei cu România. Gestul românilor din Basarabia a fost urmat de cei din Bucovina și Transilvania, scrie TVRMOLDOVA.MD.

Potrivit sursei citate, evenimentul a fost marcat astăzi la Ialoveni, în raionul de baștină al lui Ion Inculeț, președintele primului parlament al Basarabiei "Sfatul Țării". La eveniment au participat mai mulți oficiali de pe ambele maluri ale Prutului.

Evenimentul a început cu depuneri de flori la bustul regelui Ferdinand I, care a semnat decretul de unire a Basarabiei cu România, și cu desfășurarea unui drapel de peste 20 de metri lungime.

Evenimentul a adunat deputați de pe ambele maluri ale Prutului. În această zi importantă, oficilaii de la București au transmis un mesaj puternic de susținere a parcursului European al Republici Moldova.

VASILICĂ POTECĂ senator, Parlamentul României: „Pentru noi ardelenii, ca și pentru voi moldovenii acest lucru reprezintă un eveniment extraordinar. Cred că după 30 de ani este obligația noastră să ne aplecăm asupra Basarabiei, Republicii Moldova în mod clar și fără echivoc și să spunem că drumul R. Moldova este acela de integrare în UE. Și în acaestă familie europeană să ne regăsim cu toții.”

IULIAN MIHAIL BÎCĂ  senator, Parlamentul României: „Este mult că am stat despărțiți. Este momentul în care noi trebui să facem pași pentru că și de o parte și de alta a Prutului suntem frați și dacă suntem frați nu putem să stăm despărțiți. Uniunea Europeană este casa care ne poate uni. "

CĂTĂLIN-DANIEL FENECHIU senator, Parlamentul României: „Românii sunt din ce în ce mai prezenți în Republica Moldova, din păcate trebuie să fim și mai prezenți și eu cred că integrarea europeană a R. Moldova, transformarea frontierelor în niște marcaje pe hartă, în contextual dezvoltării economice, integrării, și strângere în raport cu românii de dicjolo și dincoace de Prut sunt soluția pentru neamul românesc.”

PETRU FRUNZE deputat în Republcii Moldova: „Noi nu suntem împreună doar pe timp de sărbătoare dar și când avem nevoie de sprijinul fraților de peste Prut. Ne-au sprijinit în toate proiectele de până acum și prin acest fapt le suntem recunoscători. Urmează să implementăm un grant de 100 milioane de euro care ni s-a oferit ca donație din partea României. Este unica cale prin intermediul, susținerea României să ne integrăm în UE."

Localnicii au venit la eveniment îmbrăcați în straie de sărbătoare. 

Sărbătoarea a continuat cu un concert la sala de cultură, unde au răsunat și imnurile celor două state românești.  

 MIHAIL SILISTRARU președintele raionului Ialoveni: „Numai uniți, numai împreună muncind vom putea să ajungem acolo unde ne dorim noi, în caz contrat vom rămânea o rezervație făăr trecut și fără viitor.”

Și ambasada României în Republica Moldova a reiterat importanța acestei zile pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului.  

MESAJUL AMBASADEI ROMÂNIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA

"În fiecare an la 27 martie, România îmbracă straie de sărbătoare pentru a marca așa cum se cuvine Ziua Unirii Basarabiei cu România – sărbătoare națională de suflet a întregului spațiu românesc… Menționăm că Președintele României, domnul Klaus Iohannis a semnat la 27 martie 2017 decretul privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare națională."


Potrivit extrasului din procesul verbal al ședinței Sfatului Țării " în ziua de 27 martie 1918 a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente din istoria românilor. Sfatul Țării a votat Unirea cu România. Astfel, Basarabia a fost prima dintre provinciile istorice românești care a revenit acasă, la Patria-Mamă."  La 30 martie 1918, o delegație din Basarabia a plecat la Iași și a prezentat Regelui Ferdinand I Actul Unirii. Un an mai târziu, Constituanta României, în cadrul unei ședințe solemne, a ratificat Actele de Unire ale Basarabiei, Transilvaniei, Crișanei, Maramureșului, Banatului și Bucovinei. Recunoașterea internațională a Declarației de Unire a avut loc în cadrul Conferinței de Pace de la Paris din anii 1919-1920.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău