Unionista Arlene Foster, desemnată premier al Irlandei de Nord

  • 11 Ianuarie 2020 18:52
Unionista Arlene Foster, desemnată premier al Irlandei de Nord

Lidera Partidului Democratic Unionist (DUP), Arlene Foster, a fost desemnată sâmbătă prim-ministru al Irlandei de Nord, la scurt timp după reluarea activității parlamentului local de la Belfast după trei ani de blocaj politic în această provincie, potrivti Agerpres.

Arlene Foster s-a declarat ''profund onorată'', în timp ce republicana Michelle O'Neill, din partidul naționalist Sinn Fein, a fost desemnată vicepremier, după acordul încheiat vineri între DUP și Sinn Fein în vederea restabilirii unei guvernări partajate în Irlanda de Nord.

Adunarea nord-irlandeză (parlamentul) și-a reluat sâmbătă activitatea la Belfast, a doua zi după parafarea unui acord între unioniști și republicani care a pus capăt unei perioade de trei ani de paralizie politică în provincia britanică aflată în prim-planul dezbaterii despre Brexit.

La alegerile parlamentare organizate pe 12 decembrie în Regatul Unit, provincia Irlanda de Nord a ales pentru prima dată la Westminster mai mulți deputați republicani (nouă, dintre care șapte membri ai Sinn Fein) decât formațiunea unionistă DUP

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău