Uninominal | Retragerea mandatului deputaților este neconstituțională, potrivit unei hotărâri a Curții Constituționale

  • 14 Aprilie 2017 13:37
Uninominal | Retragerea mandatului deputaților este neconstituțională, potrivit unei hotărâri a Curții Constituționale

Retragerea mandatului deputaților, așa cum prevede proiectul de modificare a sistemului electoral elaborat de PDM,este neconstituțională, potrivit unei hotărâri a Curții Constituționale din 2012. Subiectul retragerii mandatului de deputat a fost astăzi principala temă a unei noi dezbateri organizate de Parlament și, ca de obicei, opiniile au fost împărțite. 

Proiectul privind modificarea sistemului electoral prevede și posibilitatea, în anumite cazuri, a retragerii mandatului deputatului de către alegători. Pe de altă parte, potrivit unei interpretări a Curții Constituționale din 2012, mandatele deputaților nu pot fi retrase. 

„În logica reprezentării libere, mandatul parlamentarului este irevocabil. Alegătorii nu pot să-l facă să înceteze prematur și practica demisiilor în alb este interzisă. Alegătorii nu pot, prin urmare, să-și exprime nemulțumirea față de modul de care un ales și-a îndeplinit misiunea decât prin refuzul de a-i acorda votul atunci când acesta solicită realegerea”, a declarat reprezentanta Curții, Rodica Secrieru.

Unul din autorii proiectului, deputatul PD Sergiu Sârbu a arătat că hotărârea respectivă se referea la actualul sistem electoral și că cel mai mult contează opinia populației, care ar susține inițiativa legislativă.

„Legea trebuie să fie în beneficiul poporului în primul rând, dar nu invers. Înțeleg că ar putea să existe anumite probleme, restricții și de asta căutăm soluții și dacă va fi necesar poate chiar și vom veni cu o inițiativă de a revizui norma constituțională”, a constatat Sergiu Sârbu.

Posibilitatea retragerii mandatului deputaților a fost comentată diferit și de experți. Fostul judecător la Curtea Constituțională Nicolae Osmochescu este de părerea că o asemenea prevedere este necesară, doar că pentru aceasta trebuie modificată Constituția.

”Trebuie să recunoaștem că sancționarea unui deputat pentru neonorarea angajamentelor asumate de electorat și de popor trebuie să fie o normă constituțională”, a precizat Nicolae Osmochescu.

Expertul în sisteme electorale Igor Boțan atenționează că proiectul de lege conține mai multe elemente neconstituționale.

„Acest proiect este bazat pe premise neconstituționale referitoare la revocarea mandatelor deputaților. Proiectul e inoportun pentru că autorii lui nu știu cum să organizeze alegerile în Transnistria, nu știu cum să procedeze în privința diasporei, care a devenit vacă de muls, a fost folosită de așa-numita Alianță pentru Integrare Europeană ca să se mențină la guvernare, iar acum vrea să se debaraseze de ea”, a declarat Igor Boțan.

Partidul Democrat a elaborat un proiect de lege privind trecerea la sistemul uninominal, pe care l-a expediat spre expertizare Comisiei de la Veneția. Acesta prevede că cei 101 deputați vor fi aleși în circumscripții care vor fi create pe tot teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în stânga Nistrului, dar și pentru alegătorii din afara țării. Documentul a provocat reacții diferite, dar toate grupurile parlamentare au anunțat că nu-l vor susține. Democrații afirmă că există voturile necesare pentru adoptarea proiectului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-2,82
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:4,12 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău