Unii eurodeputați se opun înăspririi regulilor privind aderarea la partidele politice paneuropene

  • 24 Aprilie 2023 13:46
Unii eurodeputați se opun înăspririi regulilor privind aderarea la partidele politice paneuropene

Înăsprirea regulilor privind partidele politice în Uniunea Europeană pentru a împiedica interferența străină ar putea determina partidele din Ucraina și din alte state aspirante la UE să nu se alăture partidelor paneuropene și ar ''trimite un mesaj greșit către lume'', au declarat mai mulți eurodeputați, transmite Agerpres.

Discuțiile dintre Parlamentul European și Consiliul UE cu privire la o reformă a statutului partidelor politice europene, care în prezent au membri atât din interiorul, cât și din afara UE, sunt deocamdată blocate.

Consiliul UE, ce reprezintă guvernele statelor membre, este hotărât să împiedice partidele din afara UE să obțină statutul de membru deplin al partidelor paneuropene. El dorește să extindă aria geografică pentru membrii asociați din țări non-UE, un statut de nivel secundar care ar priva partidele respective de posibilitatea de a avea poziții în partidele paneuropene, delegați sau drept de vot.

De partea sa, Parlamentul European dorește măsuri menite să facă mai ușor pentru partidele paneuropene să participe la campanii naționale și să aibă un rol mai vizibil în alegerile europarlamentare.

În plus, eurodeputații încearcă să modifice definiția unui ''partid politic'' în ''o asociație de cetățeni recunoscută din hotărâre judecătorească a cel puțin unui stat membru sau a unei țări terțe'', ceea ce ar permite unor partide naționale din afara UE să obțină finanțare.

Între timp, propunerea Comisiei Europene a inclus prevederi pentru a le permite partidelor să primească donații de la partide membre sau organizații aflate în unele din cele 46 de țări membre ale Consiliului Europei în proporție de până la 40% din bugetul lor anual.

Partidelor membre din afara UE li s-ar cere să declare că ''respectă valori echivalente'' precum omoloagele lor din blocul comunitar, cum ar fi statul de drept.

Surse apropiate acestui dosar afirmă că obiectivul ar fi acela de a stopa interferența unor actori maligni, precum Rusia și China, și de a asigura că partidele politice europene nu pot primi bani din afara blocului comunitar.

Anul trecut, Departamentul de Stat a descoperit că Rusia a cheltuit 300 de milioane de dolari în ultimii ani pentru a încerca să influențeze politicieni și oficialități din Europa și din afara acesteia. Tactica pe care Rusia se presupune că a folosit-o a inclus utilizarea unor organizații de fațadă pentru a orienta banii către politicieni sau interese preferate, printre care grupuri de reflecție din Europa.

Reprezentanți ai partidelor europene de la Bruxelles afirmă că există deja o serie de condiții stricte cu privire la plăți de la partide din afara UE și la dreptul de vot.

Următoarea rundă între Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană pe acest subiect va fi probabil amânată până la preluarea președinției Consiliului UE de către Spania, la 1 iulie, ceea ce lasă deschisă posibilitatea ca acest dosar să nu se încheie până la finalul actualei legislaturi a PE, în primăvara lui 2024. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău