UNICEF | Războiul din Yemen: 1.400 de copii au fost uciși, 2.000 de școli nu mai pot fi frecventate

  • 11 Ianuarie 2017 14:21
UNICEF | Războiul din Yemen: 1.400 de copii au fost uciși, 2.000 de școli nu mai pot fi frecventate

Aproape 1.400 de copii yemeniți au fost uciși și circa 2.000 de școli nu mai pot fi frecventate după escaladarea războiului în Yemen, în martie 2015, a anunțat miercuri, la Sanaa, Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), informează AFP.

"De la escaladarea conflictului, ONU a putut verifica faptul că aproape 1.400 de copii au fost uciși și peste 2.140 au fost răniți", a declarat pentru presă reprezentanta UNICEF în Yemen, Meritxell Relano.

"Aproape 2.000 de școli din Yemen nu mai pot servi (în acest scop), pentru că au fost distruse, avariate, servesc la găzduirea de familii de refugiați sau sunt folosite în scopuri militare", a adăugat ea.

Meritxell Relano a invocat în acest sens moartea confirmată marți a unui copil lângă o școală în nordul orașului Sanaa, în timpul unui raid aerian în care au fost răniți alți patru copii.

Un responsabil militar și o sursă medicală yemenite au oferit un alt bilanț al acestui raid, atribuit coaliției sub comandament saudit, estimând numărul de morți la cinci, printre care doi copii, și cel al răniților la 13.

Atacul a vizat o piață lângă școala al-Falah din sectorul Nihm, în nod-estul capitalei, zonă aflată sub controlul rebelilor șiiți houthi.

"Școlile trebuie să fie zone ale păcii, sanctuare unde copiii pot să învețe, să crească, să se joace și să se simtă în siguranță", a continuat reprezentanta UNICEF.

Ea a reiterat apelul Fondului ONU către toate părțile aflate în conflict și către cele care au influență asupra protagoniștilor să "protejeze copiii și să înceteze atacurile împotriva infrastructurilor civile".

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), conflictul din Yemen a făcut până acum, în decurs de 20 de luni, mai mult de 7.350 de morți și 39.000 de răniți, cifre care îi includ pe civili și pe combatanți. În acest război, rebelii houthi susținuți de Iran se confruntă cu forțele proguvernamentale susținute de coaliția sub comandament saudit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău