UNICEF: În ultimii doi ani, copiii din orașele ucrainene situate pe linia frontului au fost nevoiți să petreacă între patru și șapte luni în adăposturi subterane

  • 23 Februarie 16:52
UNICEF: În ultimii doi ani, copiii din orașele ucrainene situate pe linia frontului au fost nevoiți să petreacă între patru și șapte luni în adăposturi subterane

O cercetare realizată de UNICEF care vizează situația copiilor și tinerilor din Ucraina după doi an de război arată că, în această perioadă, copiii din orașele ucrainene situate pe linia frontului, în zone precum Harkov, Zaporojie sau Donețk, au fost nevoiți să petreacă între patru și șapte luni în adăposturi subterane, iar mulți dintre ei au nevoie de sprijin psihologic, în condițiile în care se confruntă cu probleme precum tulburări de somn sau manifestări specifice tulburării de stres post-traumatic.

„În ultimii doi ani, copiii din orașele ucrainene situate pe linia frontului au fost nevoiți să petreacă între 3.000 și 5.000 de ore – adică între patru și aproape șapte luni – în adăposturi din subsoluri și stații de metrou subterane în timp ce la suprafață răsunau alertele de raid aerian. De la escaladarea războiului în februarie 2022, atacurile necontenite – care au declanșat aproximativ 3.500 de alerte de raid aerian în regiunile Zaporojie și Harkov și aproape 6.200 în regiunea Donețk – au avut un impact devastator asupra sănătății mintale a copiilor și asupra capacității acestora de a învăța în mod eficient”; se arată într-un comunicat dat publicității vineri de UNICEF, scrie scrie G4Media.

Cercetările realizate de organizația care acționează și în Ucraina arată că războiul are un puternic impact psihologic asupra copiilor.

„Potrivit datelor din sondaje, jumătate dintre copiii cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani au tulburări de somn, iar unu din cinci are gânduri intruzive și flashback-uri – manifestări specifice tulburării de stres post-traumatic. Trei sferturi dintre copiii și tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 34 de ani au declarat recent că au nevoie de sprijin emoțional sau psihologic. Cu toate acestea, mai puțin de o treime dintre ei au solicitat ajutor”, precizează sursa citată.

Aproximativ 40% dintre copiii ucraineni nu au acces permanent la educație din cauza lipsei de spații școlare. În zonele situate în apropierea frontului, jumătate dintre copiii de vârstă școlară nu au acces la educație. Cele mai recente date arată că pierderile educaționale semnalate în 2022 sunt de doi ani în ceea ce privește cititul și de un an în cazul matematicii, în comparație cu 2018.

Părinții din Ucraina semnalează un nivel ridicat de anxietate, frică excesivă, fobii și tristețe, precum și o implicare mai redusă în educație, sensibilitate la zgomote puternice și tulburări de somn în rândul copiilor.

„Într-un moment în care copiii au cea mai mare nevoie de sprijin din partea părinților, jumătate dintre părinții intervievați declară că întâmpină dificultăți în a le oferi sprijin copiilor lor”, sunt constatările reprezentanților organizației care se ocupă de apărarea drepturilor copiilor.

În ultimii doi ani, UNICEF și-a extins activitatea în Ucraina, membri ai organizației fiind prezenți în momentul de față în Kiev, Liov, Odesa, Dnipro, Poltava, Nikolaev și Harkov pentru a acorda asistență umanitară și sprijin copiilor și familiilor. Activitatea desfășurată de UNICEF în Ucraina se concentrează pe asigurarea accesului copiilor la servicii medicale, vaccinare, sprijin nutrițional, protecție, educație, apă potabilă și salubritate, protecție socială, servicii de sănătate mintală și sprijin psihosocial.

În țările care găzduiesc refugiați, UNICEF colaborează cu guvernele, autoritățile locale și partenerii locali pentru a consolida sistemele naționale care oferă copiilor refugiați și copiilor marginalizați din comunitățile-gazdă servicii de calitate în domeniul educației, al sănătății și al protecției.

Datele furnizate vineri de UNICEF arată că, de la debutul războiului din Ucraina, 36 de parteneriate au fost încheiate de UNICEF cu autoritățile locale din peste 20 de județe din România în care trăiesc peste 176.000 de refugiați din Ucraina.

Datele furnizate de UNICEF arată că 7470 de copii neînsoțiți și separați au fost înregistrați de către direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului din România, iar aproximativ jumătate din ei se află încă în România.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Thu
5
Fri
4
Sat
5
Sun
6
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău