UNICEF | Creștere alarmantă a numărului cazurilor de rujeolă la nivel mondial

  • 01 Martie 2019 15:41
UNICEF | Creștere alarmantă a numărului cazurilor de rujeolă la nivel mondial

Numărul cazurilor de rujeolă la nivel global a crescut alarmant. Cazurile de rujeolă în zece țări reprezintă mai mult de 74% din creșterea totală, fiind afectate și câteva alte țări care anterior nu au înregistrat cazuri de rujeolă. La nivel global, 98 de țări au raportat mai multe cazuri de rujeolă în 2018 comparativ cu 2017.

Avertizarea a fost făcută de Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF), într-un comunicat de presă citat de IPN.

Ucraina, Insulele Filipine și Brazilia au înregistrat cele mai mari creșteri ale cazurilor de rujeolă în perioada 2017-2018. În Ucraina în 2018 au fost peste 35 de mii de cazuri de rujeolă. Peste 24 de mii de persoane au fost infectate doar în primele două luni ale anului 2019. În Filipine, anul trecut, au fost înregistrate peste 12 mii de cazuri de rujeolă și 203 decese.

Henrietta Fore, director executiv UNICEF,  menționează că există un vaccin sigur eficient și ieftin împotriva unei boli extrem de contagioase, vaccin care a salvat aproape un milion de vieți în fiecare an în ultimele două decenii. „Lipsa de acțiuni astăzi va avea mâine consecințe dezastruoase pentru copii”, a spus directorul executiv UNICEF.

Rujeola este mai contagioasă decât Ebola, tuberculoza sau gripa. Virusul poate fi contactat în mai puțin de două ore după contactul cu o persoană infectată. Virusul se răspândește prin aer și infectează căile respiratorii, iar boala  poate fi fatală pentru copiii subnutriți sau copii prea mici pentru a fi vaccinați. După infectare, nu există un tratament specific pentru rujeolă.

Infrastructura precară din domeniul sănătății, conflictele, conștientizarea redusă a riscurilor, egoismul și ezitarea privind administrarea vaccinurilor au condus, în unele cazuri, la apariția acestor focare atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare. De exemplu, în Statele Unite, numărul cazurilor de rujeolă a crescut de șase ori în perioada 2017 și 2018, ajungând la 791 de cazuri. Mai recent, SUA a înregistrat focare în New York și Washington.

Henrietta Fore susține că aproape toate cazurile de rujeolă pot fi prevenite. Cel mai des, „infecția reală este dezinformarea, neîncrederea și complacerea. Trebuie să ajungem cu informație la fiecare părinte, pentru ca copiii să fie vaccinați în siguranță”, a spus Henrietta Fore.

UNICEF a emis un apel guvernelor, furnizorilor de servicii medicale și părinților, chemându-i să conștientizeze faptul că vaccinurile sunt sigure și eficiente, și că ele pot salva viața copilului, să vaccineze toți copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 5 ani, să instruiască și să echipeze lucrătorii din domeniul sănătății, astfel încât aceștia să poată oferi servicii de calitate și să Consolideze programele de imunizare pentru ca toate vaccinurile să fie accesibile populației.

În Republica Moldova, după trei ani de lipsă a cazurilor de rujeolă (2015-2017), în 2018 au fost înregistrate 340 cazuri. Cele mai multe cazuri fiind înregistrate în raioanele Ceadir Lunga – 164, Vulcănești și Soroca – câte 35, Drochia – 21, Ungheni – 20, mun. Chișinău – 19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău