UNHCR susține că deține mărturii privind abandonarea migranților pe mare de către Garda de Coastă greacă

  • 21 August 2020 19:40
UNHCR susține că deține mărturii privind abandonarea migranților pe mare de către Garda de Coastă greacă

Secțiunea greacă a Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) a anunțat vineri că a primit "rapoarte și mărturii potrivit cărora persoane au fost lăsate în derivă" în Marea Egee fără a fi salvate de Garda de Coastă greacă, relatează AFP, preluat de Agerpres.

UNCHR precizează într-un comunicat că a primit "rapoarte și mărturii potrivit cărora persoane au fost lăsate în derivă în largul mării o perioadă lungă - adesea în bărci dificil de manevrat și suprapopulate -, așteptând să fie salvate".

"Rapoartele, care comportă o serie de mărturii directe și credibile, au fost înregistrate de biroul UNHCR în Grecia și au fost aduse în atenția autorităților responsabile" grecești, se menționează în comunicat.

Insulele grecești din Marea Egee, apropiate de Turcia vecină, sunt principalele porți de intrare în țară a solicitanților de azil care doresc în majoritate să ajungă în Europa de Nord.

UNHCR a făcut apel din nou la guvernul grec "să ancheteze cu seriozitate" și "fără întârziere" alegațiile de respingere a migranților spre Turcia.

În urmă cu două zile, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a respins categoric, în cadrul unui interviu pentru postul american CNN, acuzațiile repetate de media și de ONG-uri potrivit cărora migranții au fost refuzați ilegal în timp ce se aflau pe mare.

Întrebat despre o anchetă publicată pe 14 august de New York Times (NYT) potrivit căreia Grecia "abandonează" migranți în mare pentru ca ei să fie salvați de Garda de Coastă turcă, Kyriakos Mitsotakis a răspuns că aceste acuzații reprezintă o "dezinformare" orchestrată de Turcia.

New York Times scria în articol că a primit mărturii de la migranți care au trecut prin această situație și că a obținut alte probe de la organizații de apărare de drepturilor omului și de la Garda de Coastă turcă.

Peste o mie de migranți au fost "abandonați pe mare" din luna martie, potrivit anchetei cotidianului.

"Dacă există un singur incident care trebuie să fie investigat (...) voi fi primul care mă voi ocupa de acest lucru", a comentat Kyriakos Mitsotakis, punând sub semnul îndoielii credibilitatea anchetei, "în mare parte originată în Turcia".

Din martie 2020, când Ankara a anunțat că deschide frontierele occidentale cu Grecia pentru a-i lăsa să treacă pe refugiați, se poate constata o creștere a numărului de mărturii privind cazurile de abandon în Marea Egee, potrivit UNHCR.

ONG-ul Centrul legal de pe insula Lesbos a anunțat în iulie că a primit informații și mărturii între lunile martie și iunie privind abandonul în Marea Egee a 30 de migranți care au supraviețuit după avarierea de către autoritățile elene a ambarcațiunilor în care se aflau.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău