Ungaria vrea ca Ucraina să permită folosirea limbii maghiare în toate domeniile

  • 22 Iunie 2021 08:58
Ungaria vrea ca Ucraina să permită folosirea limbii maghiare în toate domeniile

Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a declarat că Ucraina trebuie să acorde minorității maghiare dreptul de a-și folosi limba în toate domeniile, inclusiv în educație, cultură și administrație. Potrivit RBC, ministrul a făcut declarația respectivă în timpul unor dezbateri la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), scrie Rador.

Szijjártó a subliniat că, pentru Ungaria, drepturile minorităților rămâne o chestiune esențială și a menționat că, "în țările UE, ar trebui să fie oferite garanții pentru utilizarea limbii minorităților în educație, cultură și administrație publică". Oficialul nu a precizat, însă, în ce țară din UE nu ar fi asigurate astfel de drepturi.

Ulterior, Szijjártó a clarificat că afirmațiile sale se referă, de fapt, la Ucraina, țară din afara UE, unde locuiesc etnici maghiari și și-a exprimat speranța că acestora le vor fi restabilite drepturile. "Am fost dezamăgiți când am văzut că, după ce am susținut aspirațiile europene ale Ucrainei, parlamentul de la Kiev a luat decizii împotriva drepturilor minorităților în domenii precum educația, mass-media și administrația publică" - a adăugat ministrul de externe al Ungariei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău